W ramach Festiwalu Transatlantyk w dniach 5 – 11 sierpnia 2011 w Poznaniu odbyły się pokazy Kina Kulinarnego. Jego widzowie mieli okazję obejrzeć film, a co ważniejsze – skosztować kolacji złożonej z dań inspirowanych danym obrazem. Poczęstunek złożony z kilku dań przygotowywany był dodatkowo na oczach widzów, co samo w sobie spełniało funkcję kolejnego pokazu, tym razem kulinarnego i to „od kuchni”.
Akcja koreańskiego filmu „Przepis” toczy się wokół tradycyjnego gulaszu sporządzonego na bazie pasty sojowej - doenjang jjigae. Pewien reporter wpada na trop ciekawej historii – seryjny morderca, któremu przyznano prawo do ostatniego życzenia przed egzekucją wypowiada właśnie te słowa - doenjang jjigae. I kiedy widzowie przygotowani są na śledztwo tropem kulinarnego gustu kryminalisty, reżyser wykonuje zaskakującą woltę – historia skupia się na młodej kucharce, która sporządziła potrawę zdolną zahipnotyzować ponurego mordercę tak mocno, że właśnie przy jej konsumpcji został aresztowany.
„Przepis” jest filmem sporządzonym jak ta koreańska potrawka – jest tu trochę sensacji, lekka nuta romansu, szczypta horroru a to wszystko obgotowane w atmosferze baśni.
Tutaj można obejrzeć trailer filmu.
O miłości do wina
Innym ciekawym pokazem festiwalu był film „W poszukiwaniu straconego smaku”. Historia znawcy i smakosza win, sommeliera, który traci główne narzędzia swojego fachu – wysublimowany smak i węch. Wraz z utratą tych unikalnych umiejętności bohater traci także możliwość rozróżnienia wina dobrego od złego czy też z jakiego kraju pochodzi dany trunek - wszystko to razem uniemożliwia mu pełnienie swojej profesji.
Sentymentalna podróż bohatera, znanego sommeliera Charliego Artuaroli, jest okazją do podróży po pięknych winnicach i także próbą odpowiedzi na pytania o źródła miłości do wina i korzeni wyboru kariery sommeliera.
Trailer filmu można obejrzeć klikając tu.