Krótka historia koniaku
Koniak (franc. Cognac), czyli według definicji eau-de-vie - „eliksir życia”, uznawany jest
za najszlachetniejszy z alkoholi. Oryginalny trunek jest wytwarzany tylko z wyselekcjonowanych szczepów winogron rosnących na terenie Francji zwanym „Charente”, w rejonie Cognac. Koniak Otard do dnia dzisiejszego powstaje według niezmiennych receptur i jako jedyny dojrzewa w piwnicach zamku Château de Cognac. Le Château de Cognac to słynny zamek, który zapisał się w historii Francji jako rezydencja królów. Dziś zaś jest znany w historii koniaków jako miejsce narodzin marki Otard. Koniak Otard, wyrafinowany i subtelny, o ponad dwustuletniej historii, łączy w sobie aromat kwitnących kwiatów, liści lipy, gruszki i tytoniu z nutką korzeni oraz wanilii. Butelki z koniakiem Otard mają charakterystyczny, subtelny kształt. Inspiracją dla pomysłodawcy, Michela Coste, była kropla koniaku spływająca po brzegu kieliszka. Produkcja obejmuje między innymi podwójny proces destylacji, a okres dojrzewania koniaku (przechowywania w specjalnie przygotowanych beczkach dębowych) wynosi minimum 3 lata.
Sztuka degustacji koniaku
Koniak Otard należy do trunków, które właściwie degustowane pobudzają zarówno węch, wzrok, jak i smak. Powinno się go pić w stanie naturalnym, jako "digestif", bez żadnych dodatków, nawet kostek lodu. Taki sposób degustacji pozwoli w pełni poznać niezwykły smak i bogaty aromat tego trunku. Czystej formie koniaku Otard wierni pozostają jedynie koneserzy tego gatunku. We Francji do czasu drugiej wojny światowej podawany był w restauracjach i kawiarniach pod nazwą "fine a l'eau", rozcieńczony wodą: świeżą lub mineralną. Tylko najwytworniejsze koniaki zostawiano na koniec posiłku, jako zwieńczenie, deser. Dzisiaj coraz częściej koniak podawany jest z wodą, tonikiem czy lemoniadą. Jeżeli chodzi o kształt kieliszka, to najwięcej zwolenników ma baniasty kieliszek tzw. balonówka, który umożliwia „zawirowanie” trunkiem, a tym samym uwolnienie bukietu zapachowego. Według znawców, idealny kieliszek ma kształt tulipana: lekko zwężający się ku górze, co ułatwia zagęszczenie zapachów przed ich całkowitym rozwinięciem. Niezależnie jednak od kształtu kieliszka, bezwzględnie należy przestrzegać jednej zasady. Szkło do koniaku powinno być idealnie czyste i pozbawione wszelkich zapachów, tak aby nie zaburzało wyrafinowanych doznań smakowych i zapachowych, których źródłem z pewnością jest koniak Otard. Należy pamiętać o powolnym kołysaniu kieliszka tak, aby jednocześnie dotlenić trunek. Dzięki temu, znad kieliszka zacznie się unosić charakterystyczny dla koniaku Otard aromat. Powinno to zająć kilka minut. Czynność należy powtórzyć 3-4 razy, a wtedy zmiany zachodzące w bukiecie i aromacie staną się wyraźnie wyczuwalne.
jarek-energy