Musztarda - niezbędny dodatek

  • 5

Sezon na rodzinne grillowanie rozpoczął się już na dobre. Uwielbiacie soczyste mięsa i kiełbasy z dodatkiem musztardy? Jakie są rodzaje tej przyprawy i do czego najlepiej ją podawać? Koniecznie sprawdźcie poniżej!

         
ocena: 4/5 głosów: 9
 Musztarda - niezbędny dodatek
fot. Fotolia
Co to jest musztarda i skąd pochodzi?

Musztarda jest to rodzaj zimnej przyprawy, która powstaje w wyniku połączenia zmielonych ziaren gorczycy z octem, cukrem, solą, pieprzem i innymi dodatkami. Świetnie komponuje się serwowana z mięsami, wędlinami, serami, sałatkami, pieczywem, a także w postaci dodatku do sosów i dipów!

Musztarda jako przyprawa znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie stworzona została z utartej gorczycy połączonej z octem. Powstała masa stosowana była przez Rzymian jako lekarstwo mające przyspieszyć trawienie tłustych dań.

Powszechna produkcja musztardy rozpoczęła się na dobre w XIII wieku, we francuskim miasteczku Dijon, które do dziś uważane jest za światowe centrum musztardy. W miejscowości tej rozdrobnioną gorczycę wymieszano z moszczem winnym, co tak przypadło do gustu mieszkańcom Francji, że receptura na ową musztardę niezmieniana jest po dziś dzień!

Musztarda Musztarda
Zdjęcia: Fotolia

Rodzaje musztard

Na sklepowych półkach nie brakuje najróżniej zapakowanych musztard. Po jakie sięgać by ulepszyć smak swoich posiłków? Wybierając musztardę, kierować należy się przede wszystkim składem zawartym na etykiecie. Dobra jakościowo musztarda składa się głównie z białej, czarnej, sarepskiej lub perskiej gorczycy, octu (najlepiej winnego lub jabłkowego), soli, pieprzu oraz przypraw (miodu, chrzanu, kurkumy)!

Na rynku spożywczym dostępne są także musztardy o różnej kompozycji zarówno smakowej, jak i składnikowej. Jakie wyróżniamy?

Musztarda delikatesowa -  to musztarda jak wskazuje nazwa - delikatna, czyli niebywale łagodna i kremowa - znakomita do wszystkich rodzajów wędlin!

Musztarda sarepska - jest najczęściej wybieraną przez Polaków musztardą! Powstaje z gorczycy sarepskiej, a sięgamy po nią w czasie rodzinnego grillowania -  genialnie smakuje bowiem z mięsami, cienkimi kiełbasami lub sałatkami.

Musztarda Dijon - to typowa musztarda wywodząca się z kuchni francuskiej. Jej smak jest ostry, dość słony i charakterystyczny - głównie za sprawą moszczu winnego, który stanowi jej bazę! Pasuje do pieczeni, wędlin czy marynat.

Musztarda
Zdjęcie: Fotolia

Musztarda rosyjska - wyróżnia się ostrością, ponieważ produkowana jest z pikantnej odmiany gorczycy. Bywa świetnym dodatkiem smakowym szczególnie do karkówki, golonki, kiełbasy czy parówek.

Musztarda francuska - to z kolei musztarda z całymi ziarnami gorczycy - jej ostry smak to świetny argument za tym, by eksperymentować z nią w kuchni podczas pieczenia lub smażenia dań.

Musztarda chrzanowa - to przysmak o ciekawym, chrzanowym posmaku oraz jasnej barwie. Doskonała do białych kiełbas i duszonych mięs.

Dlaczego warto spożywać musztardę?

Musztarda w największym stopniu składa się z gorczycy - jaki ma ona wpływ na nasze zdrowie?

Gorczyca to produkt, który ma bardzo wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie: neutralizuje zaparcia, niestrawności, problemy z żołądkiem. Warto spożywać ją także w chorobie nadciśnieniowej, ale również w okresach obniżonej odporności!

Ponadto warto wiedzieć, że gorczyca zawiera znaczne ilości siarki, co korzystnie wpływa na odtruwanie z organizmu substancji toksycznych, metali ciężkich czy leków - jedzmy zatem musztardę na zdrowie!

Pyszności z musztardą

Musztarda należy do wszechstronnych dodatków do potraw wykorzystywanych przez nas w ciągu całego roku. Przysmak ten szczególnie doceniany jest podczas letniego grillowania, kiedy to delektujemy się soczystą kiełbasą lub karkówką w musztardzie!

Warto eksperymentować i sprawdzić jej możliwości także w przekąskach! Co powiecie na pyszną i zdrową sałatkę z oliwkami i musztardą?

Musztarda
Zdjęcie: Fotolia

Podobnie jak my cenicie musztardę za jej wyjątkowy smak? Po jaką najczęściej sięgacie i z czym ją łączycie? Czekamy na Wasze innowacyjne przepisy z jej dodatkiem!