Kakaowiec Właściwy

Kilka ciekawostek o kakao.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kakaowiec Właściwy
Kakaowiec właściwy to wiecznie zielone drzewo które pochodzi z Ameryki Środkowej, dorasta ono do 15 metrów wysokości. Ma on skórzaste, podłużnie jajowate liście. Owoc jego w kształcie wydłużonej jagody jest przyrośnięty do kory. Ma on biało -żółtawy miąższ, w którym tkwi 20-40 nasion zawierających dużo tłuszczu. Nasiona te poddaje się rozmaitym zabiegom ?(palenie, odtłuszczanie) aby otrzymać kakao z którego następnie wyrabia się czekoladę. Jedynym jadalnym produktem kakaowca jest kakao. Lecz nie jest to jedyna substancja otrzymywana z tego drzewa. Inne produkty, takie jak masło kakaowe, stosuje się z powodzeniem w farmakologii i kosmetyce.Dziś kakao uważa się za bardzo smaczny produkt spożywczy, ale jest ono także środkiem pokrzepiającym i tonizującym, a nawet wykazuje słabe działanie przeciwbiegunkowe. Zewnętrzne stosowanie masła kakaowego zaś, zaleca się w leczeniu niektórych podrażnień skóry oraz łagodzeniu dolegliwości związanych ze spierzchniętymi wargami.