W menu degustacyjnym znajdziecie dania z karty, toteż wasza pierwsza wizyta w L’enfant Terrible powinna zacząć się właśnie od tego zestawu.
Pyszny jest tatar z jelenia podkreślony lubczykiem, znakomicie smakuje boczek ze świni złotnickiej z różą, piwem i pączkiem.
Na deser koniecznie czereśnie z kawą, czekoladą, ostrą chilli i kwaśnym rabarbarem. Kompetentna obsługa dopełnia słusznego wrażenia restauracji z wyższej półki.
Fot. Restraucja L'enfant Terrible
Michał Bryś z wykształcenia jest... aktorem po krakowskiej PWST. W „poprzednim życiu” pracował jako reżyser, scenarzysta, menadżer artystów i producent telewizyjny. Współpracował z Kasią Kowalską, Perfectem, Marylą Rodowicz.
Gastronomią jest jednak dziedzicznie obciążony: jeden z pradziadków miał przed wojną restaurację na Śląsku, drugi wraz z żoną zajmował się młynarstwem i rzeźnictwem.
Michał Bryś terminował między innymi w restauracji De Librije w Zwolle, The Ledbury w Londynie, Geranium w Kopenhadze i Atelier Amaro w Warszawie.
- kuchnia autorska
- mądre połączenia smaków
- menu degustacyjne
ADRES:
ul. Sandomierska 13
02-567 Warszawa
tel. 22 119 5705
UWAGA! KONKURS!
Razem z restauracją L'enfant Terrible przygotowaliśmy dla Was wyjątkowo apetyczny konkurs - mamy dla Was dwuosobowy voucher na kolację degustacyjną w L'enfant Terrible!
Zadanie konkursowe:
Zajrzyj do działu Inspiracje Sezonowe i odpowiedz na pytanie: który produkt spośród wymienionych na kafelkach w Inspiracjach Sezonowych jest Twoim ulubionym? Napisz, w jakim wydaniu lubisz jeść ten produkt najbardziej! Odpowiedź zamieść w komentarzu pod tym artykułem.
Spośród nadesłanych odpowiedzi Redakcja wybierze najciekawszą, a jej Autor otrzyma zaproszenie na wyjątkową kolację w L'enfant Terrible!
Kolacja degustacyjna oznacza standardowe menu składające się z 6 posiłków (wg karty obowiązującej w danym okresie), o nieco pomniejszonych porcjach. Z pewnością nie wyjdziecie stamtąd głodni!
Na wasze odpowiedzi czekamy do poniedziałku (08.08), do godziny 14.00. O wynikach konkursu poinformujemy Was w komentarzu pod postem, a ze zwycięzcą skontaktujemy się w wiadomości prywatnej, aby ustalić termin kolacji.
WAŻNE!
Chcesz wziąć udział w konkursie, ale nie masz konta na Gotujmy.pl? Teraz w szybki sposób założysz konto logując się przez Facebooka! Sprawdź, jakie to proste!
Życzymy powodzenia!
WYNIKI KONKURSU
Z przyjemnością informujemy, że wyjątkową kolację w restauracji L'enfant terrible wygrywa... DariuszDz!
Gratulujemy!
Śledźcie naszą stronę na bieżąco - już jutro startujemy z kolejnym konkursem!
Opis restauracji pochodzi z najnowszego przewodnika Magdy Gessler "Poziomki 2016/2017 - Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?".
Najsłynniejsza polska restauratorka, kreatorka gustu i smaku, po raz trzeci nagrodziła Poziomkami najlepszych restauratorów i hotelarzy w Polsce.
Poziomki Magdy Gessler to niezawodna nawigacja po gastronomicznej i hotelarskiej mapie Polski. Gwarancja wyboru bez pomyłki!
Przewodnik do nabycia w najlepszych księgarniach i na Empik.com.
anulkadh
agata_02
laneful
Agnieszka Przybysz
Dawid Jazgar
Pati Wojcik
Można zrobić lody z mizerii - lekko zamrozić mizerię (ja lubię taką na bardziej słodko) i podać w formie kulek na ciepłych placuszkach z gotowanych ziemniaków :-)
Łosoś w Kuchni
Gramarek
kamila6661
W wydaniu:
Karmelizowane morele na kruchym spodzie z prażonymi migdałami
Lekko kwaśne, mięsiste, soczyste morele + słodki, kruchy spód + chrupiące migdały
Paulina Anna Pietraszuk
Kasia H.
To właśnie w tym daniu lubię je najbardziej.
Świeżo zerwane z krzaka, wkładane do pierogowych brzuszków babcinymi, kochanymi palcami smakowały i nadaj smakują najlepiej! Babci przepis jest prosty - dużo jagód, szczyptą cukru, cienkie ciasto i duuuuużo miłości. Gotowane krótko, podawane z kwaśną, prawdziwą śmietaną od sąsiada zza płotu, oproszone cukrem - pycha! Z roku na rok babci przepis ewaluował - chociaż samo nadzienie pozostało niezmienione. Trudno jest dostać prawdziwą, gęstą śmietanę stąd zamiast niej, w daniu pojawił się sos wanioliowo-szałwiowy, który podkreśla kwaskowaty smak prawdziwych jagód prosto z lasu.
Kiedy widzę jagody - myślę babcia. Jak bardzo mi tęskno za Jej kuchnią... :)
Nikola Tkacz
To moja największa letnia inspiracja. Nie potrzeba nic więcej- wystarczy ja ugotować, lekko posolić i dodać odrobinę masła, a już mamy rewelacyjną, lekką przekąskę. W mniejszych porcjach świetnie sprawdza się na letnich garden party. No i coż- inspiruje do krótkiego wypadu nad morze, żeby zjeść ją na bałtyckiej plaży i usłyszeć ten unikatowy okrzyk, który stuprocentowo kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem.
Amelia Zao
Jogurt naturalny, serek waniliowy, syrop z agawy (dla słodkości), twaróg półtłusty i agar: u nas dzielę porcje te na pół. ,,Biała" warstwa dostaje dodatkowo wanilię(z jednej laski) natomiast do drugiej dodatkowo dodaje zblendowane maliny plus substancja żelująca. Dzięki czemu otrzymuje białą i soczyście czerwoną masę serkową. Ja, dla dziewczynek i męża serniczki przygotowuje w mniejszych, silikonowych miseczkach. Kolorowe masy wylewam na przemian i umieszczam w lodówce, gdzie tężeją. Wstawiam serniczki do lodówki na kilka godzin.
Zamiast popularnej galaretki moje serniczki po wyłożeniu na talerzyki polewam sosem malinowym(maliny blenduje z syropem z agawy).
Jesteśmy w malinowym raju! Aaa, namówiłam sama siebie:)lecę do kuchni, na gorący wekeend będą w sam raz!:D
Dziubas
KawaInka
Emilia Więch
Emilia Więch
mapeks
DariuszDz
Kolacja była niesamowita, a gwoździem programu był deser. Typowo włoska panna cota oblana polewą jeżynową. Do dziś jak zamknę oczy przypominam sobie smak tej polewy. Myślę sobie, że ten deser był dobrym znakiem - nasze przyszłe życie będzie tak słodkie i tak niecodzienne jak ta polewa.
Za tydzień obchodzimy pierwszą rocznicę i nie wyobrażam sobie lepszego sposobu niż kolejna uczta dla podniebienia. Może w L'enfant terrible?
Emila Kochaniec
Przez dorosłych i dzieci uwielbiany.
Mnie radość w dzieciństwie zapiekany kogel mogel z jagodami sprawiał co niemiara
A moja mama sama dla mnie i rodzeństwa najdorodniejsze owoce wybierała.
Zatem zamiast pisać o moim wspomnieniu bardzo wiele
Powiem tyle, że dania z ukrytą głębią bardzo cenię.
Zapach słodyczy tego deseru poznałabym na końcu świata
Oj tak, muszę zaprosić na celebrację także mojego brata!
Każda napotkana jagoda sprawia, że wbijam w nią wzrok
I ku kupieniu robię ten jeden jedyny krok…
Taki deser to dla kubków smakowych wielka przygoda
Odpowiedz zatem, jeśli teraz go nie spróbujesz to kiedy będzie lepsza pora?
Nie może pozostać już wątpliwość i „ALE”
Spróbuj, a w mig poczujesz się wspaniale :)))
Ulciaa7704
Ciasto jak na tartę, cukinia podduszona z ziołami (odparowana, odsączona) wymieszana z miękkim serem kozim, wszystko ułożone na cieście, zalane odrobiną sosu beszamelowego - zapieczona 10 minut, następnie na wierzch starłam ser kozi twardy i na nim poukładałam maliny, zapiekałam 8 minut, po wyjęciu z piekarnika posypałam całość cienką warstwą startej surowej cukinii. Nie mam pojęcia czy zastosowałam mądre połączenie smaków, ale dla mnie to była poezja :) maliny dodały wyrazistego kwaśnego posmaku i pięknego zapachu, robiłam później z morelą( bez skórki), również ciekawy smak,następnie z borówką kanadyjską, ale to już nie było to... od kilkunastu dni w tym wydani najbardziej lubię jeść Cukinię .
Nie ukrywam, że uwielbiam Ją w każdej postaci, surową, gotowaną, pieczoną, smażoną, grilowaną, hmmm... tylko wędzonej nie jadłam :)
_Saszka_
redakcja
Dziękujemy za wszystkie nadesłane odpowiedzi! Wyczerpujące i niezwykle inspirujące - jesteśmy pod wrażeniem tego, w jaki sposób wykorzystujecie sezonowe produkty!
Śledźcie nas na bieżąco - już jutro startujemy z nowym konkursem!
redakcja
DariuszDz napisał(a):
gadulka