Konserwowanie żywności

  • 1

Konserwowanie żywności - porada.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Konserwowanie żywności
Wędzenie nie tylko przedłuża trwałość produktów, również podnosi ich walory smakowe (ryby, mięsa, drób, wędliny, sery). Doskonale przechowują się suszone grzyby, zioła, makarony, owoce czy niektóre warzywa. Owoce, warzywa i grzyby przetwarzane są na marynaty, kompoty czy dżemy. Kapustę, ogórki, buraki, grzyby, czosnek a nawet cytryny, jabłka czy bakłażany dobrze poddają się kiszeniu. Najpowszechniejszą metodą przedłużania trwałości żywności jest schładzanie jej w lodówce i zamrażanie w zamrażalniku. Woda zawarta w tkankach i komórkach produktu spożywczego potrzebna jest do życia mikroorganizmom, powodującym psucie. Jej wykrystalizowanie (zamrożenie) zatrzymuje ich rozwój i pozwala zachować wartości odżywcze i smakowe żywności do momentu rozmrożenia Żaden rodzaj żywności rozmrożonej nie może być zamrożony ponownie. Najlepiej zamrażać produkty podzielone na mniejsze porcje, gdyż bardzo istotne jest maksymalne skrócenie czasu zamrażania. Innym sposobem konserwowania żywności jest zatapianie w tłuszczu, który uniemożliwia dostęp powietrza. Najlepiej trzymają się w tłuszczu wieprzowina, gęś, kaczka, pasztety. Nowoczesną metodą opartą na tej samej zasadzie jest pakowanie próżniowe. W praktyce domowej trwałość konserwowanego produktu zależy oczywiście od jego natury i zastosowanej techniki, ale również od sposobu przechowywania i środków praktycznych, jakimi dysponujemy. Posiadanie piwnicy lub spiżarni, dużej lodówki i zamrażalnika jest sporym ułatwieniem. Warunki przechowywania i opakowanie mają również zasadnicze znaczenie. Większości artykułów spożywczych zagraża światło, należy je, więc przed nim chronić.