Składniki na 2 osoby:
5-6 kotletów sojowych
puszka mleka kokosowego
szklanka ryżu parboiled
sałata karbowana
pomidor
2 ogórki kiszone
pół ogórka zielonego
20 oliwek czarnych
olej
curry, imbir
sól, pieprz
kurkuma
sos chilli-czosnkowy
- kotlety sojowe zalać wrzątkiem, dosypać łyżkę curry, pół łyżeczki soli i odstawić na 10-15 minut.
- w tym czasie nastawić ryż i dosypać do gotowania pół łyżeczki kurkumy – ryż nabierze ładnego, żółtego koloru
- następnie przygotować surówkę:
sałatę umyć i podrzeć na kawałki, dodać pokrojone w kostkę pomidora, ogórek kiszony i świeży, czarne oliwki, dodać łyżkę sosu chilli-czosnkowego (albo łyżkę oleju, wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i szczyptę chili), wymieszać i odstawić do lodówki.
- kotlety w garnku postawić na kuchenkę, zagotować i gotować parę minut, sprawdzić widelcem, czy miękkie, odsączyć, pociąć na mniejsze kawałki i zalać mlekiem kokosowym, zagotować dodając jeszcze curry (łyżeczka lub dwie), pół łyżeczki imbiru, sól pieprz do smaku. pogotować jeszcze parę minut.
serwować na ryżu i z surówką
5-6 kotletów sojowych
puszka mleka kokosowego
szklanka ryżu parboiled
sałata karbowana
pomidor
2 ogórki kiszone
pół ogórka zielonego
20 oliwek czarnych
olej
curry, imbir
sól, pieprz
kurkuma
sos chilli-czosnkowy
- kotlety sojowe zalać wrzątkiem, dosypać łyżkę curry, pół łyżeczki soli i odstawić na 10-15 minut.
- w tym czasie nastawić ryż i dosypać do gotowania pół łyżeczki kurkumy – ryż nabierze ładnego, żółtego koloru
- następnie przygotować surówkę:
sałatę umyć i podrzeć na kawałki, dodać pokrojone w kostkę pomidora, ogórek kiszony i świeży, czarne oliwki, dodać łyżkę sosu chilli-czosnkowego (albo łyżkę oleju, wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i szczyptę chili), wymieszać i odstawić do lodówki.
- kotlety w garnku postawić na kuchenkę, zagotować i gotować parę minut, sprawdzić widelcem, czy miękkie, odsączyć, pociąć na mniejsze kawałki i zalać mlekiem kokosowym, zagotować dodając jeszcze curry (łyżeczka lub dwie), pół łyżeczki imbiru, sól pieprz do smaku. pogotować jeszcze parę minut.
serwować na ryżu i z surówką