luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Krokiety z czerwona kapusta

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najczesciej robie krokiety z kapusta kiszona ale czasami mam ochote na czerwona kapuste.

Krokiety z czerwona kapusta

Składniki:

Krokiety z czerwona kapusta

 

  • Ciasto na nalesnki:
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • maka pszenna
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • Skladniki na nadzienie:
  • 1/2 glowki czerwonej kapusty
  • 250 gram miesa mielonego wieprzowego
  • 1 cebule
  • kilka plasterkow boczku wedzonego
  • ocet
  • sol
  • pieprz
  • cukier
  • vegeta
  • Skladniki na sos pieczarkowy:
  • 250 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki smietany
  • vegeta
  • pieprz
  • sol
  • maggi
  • koperek
  • maka pszenna
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bulka tarta

Sposób przygotowania:

Krokiety z czerwona kapusta
Skladniki na nalesniki wymieszac i odstawic. Kapuste poszatkowac, boczek stopic i wylozyc na niego kapuste. Zmniejszyc palnik na minium i dusic kapuste pod przykryciem. Do miekkiej kapusty dodac pokrojona w koste cebulke i usmazone mieso mielone (jak do bolognese), przyprawic. Cebule przeznaczona do sosu pokroic w kostke i lekko podsmazyc, dodac pokrojone pieczarki, kilka minut dusic, wlac 2 szklanki goracej wody, przyprawic vegeta, maggi i pieprzem do smaku. Dodac smietane i sos zagescic maka pszenna wymieszana w 1/2 szklance wody. Usmazyc bardzo cieniutkie nalesniki, na kazdy nalozyc pelna lyzke farsz z kapusty, zawinac i obtoczyc najpierw w rozmaconym jajku a nastepnie obtoczyc w bulce tartej i smazyc na rumiano z obydwu stron. Podawac polane sosem pieczarkowym.