![Królestwo przypraw kuchni wschodniej Królestwo przypraw kuchni wschodniej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/krolestwo-przypraw-kuchni-wschodniej-10372.jpg)
Przysmaki kuchni azjatyckiej mają zazwyczaj delikatny smak, który warto wzmocnić aromatycznymi przyprawami. Najpopularniejsze przyprawy kuchni wschodniej to: Chilli- ostry proszek z zielonych lub czerwonych papryczek. Zawiera kapsakainę, enzym, który pobudza przemianę materii i ma działanie przeciwbólowe. W kuchni można też stosować świeże papryczki. Im mniejsze tym ostrzejszy mają smak. Curry- indyjska mieszanka przypraw, w której skład wchodzi m. in. kurkuma. Kurkuma znacznie obniża ryzyko demencji i Alzheimera. Kolendra- nazywana chińska pietruszką, bo wygląda podobnie do natki. Rozgrzewa, przyspiesza trawienie i zapobiega wzdęciom. Ma charakterystyczny cytrusowy smak.
Dinah