Jeśli chcemy przygotować domowe sushi pamiętajmy, że podstawą jest dobrze ugotowany ryż. By był idealny musimy zaopatrzyć się w odpowiednie ziarna i trzymać się tradycyjnej receptury jego wykonania.
Jak ugotować ryż do sushi?
Jak doprawiamy ryż na sushi?
Jaki wybrać ryż do sushi?
Do przygotowania sushi wybieramy specjalny ryż krótkoziarnisty, zazwyczaj można kupić taki przeznaczony właśnie do przyrządzania tej potrawy. Jest on podobny do ziaren przeznaczonych na risotto i tych również można użyć, jeśli tylko te są dostępne.
Tak przygotowany ryż jest bazą, z której możemy zacząć tworzyć różne rodzaje sushi- maki sushi, nigiri sushi, czy temari sushi.
Jak ugotować ryż do sushi?
- Ryż na początek moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie wodę wymieniamy i mieszamy. Postępujemy tak kilkakrotnie, aż woda będzie całkiem przejrzysta, a ryż prawie zupełnie biały.
- Następnie ryż zalewamy wodą w stosunku 1:1, nie solimy. Przykrywamy szczelną pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy ziarna przez 10-12 minut, wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze na 10 minut nie podnosząc pokrywki.
- Gotowy ryż nie może być ani rozgotowany, ani twardawy.
Jak doprawiamy ryż na sushi?
- Po ugotowaniu ryż doprawiamy mieszaniną octu ryżowego, soli i cukru. Na jedną szklankę ryżu potrzebujemy łyżeczki soli, 3 łyżeczek cukru i 2 łyżek octu.
- Składniki mieszamy i wlewamy powoli do ryżu delikatnie go mieszając i jednocześnie wachlując, by dość szybko się schłodził.
- Opcjonalnie możemy również dodać do niego jeszcze kilka kropli sake.
- Zaraz po przygotowaniu ryżu należy przystąpić do przyrządzania sushi, nie przetrzymujmy go w lodówce, bo zrobi się twardy i niesmaczny.
Jaki wybrać ryż do sushi?
Do przygotowania sushi wybieramy specjalny ryż krótkoziarnisty, zazwyczaj można kupić taki przeznaczony właśnie do przyrządzania tej potrawy. Jest on podobny do ziaren przeznaczonych na risotto i tych również można użyć, jeśli tylko te są dostępne.
Tak przygotowany ryż jest bazą, z której możemy zacząć tworzyć różne rodzaje sushi- maki sushi, nigiri sushi, czy temari sushi.
SylaUla