Jak ugotować ryż do sushi?

  • 1

Żeby dobrze ugotować ryż do sushi najpierw musimy go dobrze wymoczyć, a następnie gotujemy go w wodzie kilkanaście minut. Nie możne on być ani za twardy, ani za miękki.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak ugotować ryż do sushi?
fot. Fotolia
Jeśli chcemy przygotować domowe sushi pamiętajmy, że podstawą jest dobrze ugotowany ryż.  By był idealny musimy zaopatrzyć się w odpowiednie ziarna i trzymać się tradycyjnej receptury jego wykonania.

Jak ugotować ryż do sushi?
  • Ryż na początek moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie wodę wymieniamy i mieszamy. Postępujemy tak kilkakrotnie, aż woda będzie całkiem przejrzysta, a ryż prawie zupełnie biały.
  • Następnie ryż zalewamy wodą w stosunku 1:1, nie solimy. Przykrywamy szczelną pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.  Od tego momentu gotujemy ziarna przez 10-12 minut, wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze na 10 minut nie podnosząc pokrywki.
  • Gotowy ryż nie może być ani rozgotowany, ani twardawy.

Jak doprawiamy ryż na sushi?
  • Po ugotowaniu ryż doprawiamy mieszaniną octu ryżowego, soli i cukru. Na jedną szklankę ryżu potrzebujemy łyżeczki soli, 3 łyżeczek cukru i 2 łyżek octu.
  • Składniki mieszamy i wlewamy powoli do ryżu delikatnie go mieszając i jednocześnie wachlując, by dość szybko się schłodził.
  • Opcjonalnie możemy również dodać do niego jeszcze kilka kropli sake.
  • Zaraz po przygotowaniu ryżu należy przystąpić do przyrządzania sushi, nie przetrzymujmy go w lodówce, bo zrobi się twardy i niesmaczny. 

Jaki wybrać ryż do sushi?

Do przygotowania sushi wybieramy specjalny ryż krótkoziarnisty, zazwyczaj można kupić taki przeznaczony właśnie do przyrządzania tej potrawy. Jest on podobny do ziaren przeznaczonych na risotto i tych również można użyć, jeśli tylko te są dostępne. 

Tak przygotowany ryż jest bazą, z której możemy zacząć tworzyć różne rodzaje sushi-  maki sushi, nigiri sushi, czy temari sushi.