Krupniok śląski pod ochroną przepisów UE?

Krupniok śląski to wyrób regionalny nierozerwalnie związany z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego, który już wkrótce może trafić pod ochronę przepisów unijnych.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Krupniok śląski pod ochroną przepisów UE?
Ochrona krupnioka

Niewielu wie, czym właściwie jest krupniok śląski. Otóż, to śląski przysmak , w którego skład wchodzą: kasza jęczmienna, krew, podroby i przyprawy. W celach promocyjnych został wpisany na  Listę Produktów Tradycyjnych. Nie daje mu to jednak żadnej ochrony przed podróbkami. Dlatego właśnie Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy, Izba Rzemieślnicza oraz przedsiębiorcy z Katowic wyszli z inicjatywą wpisania krupnioka śląskiego do systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Co daje taki wpis?


Nazwy wyrobów wpisanych do systemu są pod ochroną, tzn. nie można ich wykorzystać w celach komercyjnych. Poza tym mamy wtedy pewność, że krupniok śląski jest oryginalnym produktem, znanego pochodzenia, a informacje o właściwościach i podstawowych cechach produktu znajdziemy na opakowaniu.

Apel do producentów

Władze apelują do producentów, aby określili granice wytwarzania tego regionalnego produktu. Zwracają się również z prośbą o przesyłanie uwag na temat schematu produkcyjnego krupnioka śląskiego. Ma to potwierdzić wartość tego produktu i uchronić przed nieuczciwymi producentami.