Książka kucharska Jane Austen

Maggie Black, Deirdre Le Faye Wydawnictwo Literackie

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Książka kucharska Jane Austen
Maggie Black, Deirdre Le Faye
Książka kucharska Jane Austen
Wydawnictwo Literackie 2010
cena: 34,90 zł
przeł.: Sylwia Trzaska
premiera: 6 października


Znakomity prezent, choć ta interesująca książka to coś znacznie więcej.
Nigella Lawson


Zbiór przepisów kuchni anglosaskiej z przełomu XVIII i XIX wieku, opatrzony komentarzem na temat obyczajów epoki, a także licznymi cytatami z ówczesnych dzienników, notatników kulinarnych oraz powieści i opowiadań autorki Dumy i uprzedzenia, pełen smaków i zapachów, które towarzyszyły Jane Austen w życiu codziennym i podczas odświętnych przyjęć. Dzięki tej książce dowiecie się jak przyrządzić solę w winie z grzybami, jabłka „pod kołdrą”, śliczną potrawę z jajek oraz lody.

Smacznego!

Meggie Black – historyk; zajmuje się obyczajami kulinarnymi; autorka m.in. Książki kucharskiej średniowiecza.
Deirdre Le Faye – specjalista od twórczości Jane Austin; autor biografii pisarki i redaktor wydania zbioru jej listów.