Jak gotować pysznie, szybko i bez stresu? Ta książka zmieni wasze podejście do kulinariów

Zupy, dania główne z mięsem i bez, domowe pieczywo, wypieki, sałatki, a nawet potrawy z grilla. Książka "Oddasz fartucha 3" to kompendium wiedzy, baza przepisów i zdjęć, które zachęcają do gotowania, bo jak wiadomo - je się również (a może przede wszystkim) oczami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak gotować pysznie, szybko i bez stresu? Ta książka zmieni wasze podejście do kulinariów
Gotujesz od dawna, a może zaczynasz stawiać pierwsze kroki w kuchni? Lubisz kulinarne eksperymenty, czy wręcz przeciwnie - brakuje ci pomysłów, odwagi i wiary w swoje umiejętności? Książka "Oddasz fartucha" Tomasza Strzelczyka to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce poszerzyć swoją wiedzę i nauczyć się kilku nowych przepisów. To też pozycja, która pokazuje, że gotowanie to świetna zabawa, a chcieć to móc. 
 

Przepisy, które zachęcają do gotowania

Książka podzielona jest na kilka kategorii. Począwszy od zup, dań głównych z mięsem i bez, po desery, pieczywo, sałaty i potrawy z grilla, a nawet własne przetwory. Taki klarowny układ sprawia, że książka jest czytelna i łatwo znaleźć w niej to, co nas interesuje. 
 
Co ważne - "Oddasz fartucha 3" podobnie jak wcześniejsze dwie pozycje, jest świetnie wydana oraz opatrzona zdjęciami, które zwiększają apetyt, inspirują i zachęcają do gotowania.
 

To nie tylko "książka z przepisami"

To też mnóstwo przydatnych porad oraz inspiracji dla każdego. Publikacja zachęca do gotowania, niezależnie od stopnia posiadanej wiedzy i umiejętności. 
W tej książce czeka na Was wiele nowych, wyjątkowych przepisów, które nie pozwolą Wam zapomnieć o polskiej tradycji ani o wyjątkowym smaku. Nadal trzymam się zasady prostoty. Przepisy opracowuję tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które – mam nadzieję – zachwycą Wasze podniebienia. Wspólnie tworzymy społeczność miłośników gotowania, którzy nie tylko dbają o to, co znajduje się na talerzach, lecz także czerpią radość ze wspólnego gotowania dla bliskich i dzielenia się smakiem z innymi. Przygotujcie się zatem na mnóstwo kulinarnych niespodzianek, bo ta książka jest pełna smaku i pasji do gotowania - pisze we wstępie Tomasz Strzelczyk. 
 

Kulinarna przygoda z Tomaszem Strzelczykiem 

Autorem książki jest Tomasz Strzelczyk - kucharz, bloger, uczestnik czwartej edycji programu "Masterchef Polska", gdzie dotarł aż do finałowej piątki. To również twórca kulinarnego kanału na YouTube - "Oddasz fartucha".

Jeśli już teraz chcesz sprawdzić przepisy Tomasza Strzelczyka, to sprawdź trzy poniższe. Zupa z boczniaków z soczewicą, cukinia faszerowana czy ćwiartki kurczaka pieczone na ziemniakach? 

Zupa z boczniaków z soczewicą


Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 80 g czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól i grubo roztarty pieprz do
 
Przygotowanie:
Boczniaki rwiemy na podłużne kawałki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Na oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy boczniaki. Smażymy około 10 minut i dokładamy starte warzywa. Po około 5 minutach wlewamy bulion, dodajemy starty czosnek i przyprawy. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
 

Cukinia faszerowana


Składniki:
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 cukinie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soli do gotowania wody
  • 1 łyżka cukru do gotowania wody
Przygotowanie:
Cukinie przekrajamy wzdłuż. Łyżką wydrążamy z nich miąższ i siekamy. Cebulę, paprykę, pomidor (bez miąższu) oraz kiełbasę kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Do pokrojonych warzyw dokładamy majonez, paprykę i wcieramy czosnek. Farsz przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
 
W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy cukinie i gotujemy około 3 minut. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Z papieru do pieczenia formujemy łódki i wkładamy do nich sparzone cukinie. Cukinie wypełniamy farszem, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C. Po tym czasie cukinie posypujemy serem i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści i będzie rumiany.
 

Ćwiartki z kurczaka pieczone na ziemniakach

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
 
Składniki na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki ostrego ajwaru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i świeżo roztarty pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty. Dokładnie mieszamy.
 
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Następnie podsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni na smalcu. Kiedy się zrumienią, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Do ziemniaków dodajemy połowę marynaty oraz cebule pokrojone w piórka i dokładnie mieszamy.
 
Na tej samej patelni smażymy kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisty. Podsmażone ćwiartki nacinamy z każdej strony, nacieramy resztą marynaty i wykładamy na ziemniaki.
 
Do potrawy wlewamy bulion, przykrywamy naczynie i pieczemy je około 1½ godziny w 180°C.