Gotujesz od dawna, a może zaczynasz stawiać pierwsze kroki w kuchni? Lubisz kulinarne eksperymenty, czy wręcz przeciwnie - brakuje ci pomysłów, odwagi i wiary w swoje umiejętności? Książka "Oddasz fartucha" Tomasza Strzelczyka to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce poszerzyć swoją wiedzę i nauczyć się kilku nowych przepisów. To też pozycja, która pokazuje, że gotowanie to świetna zabawa, a chcieć to móc.
Przygotowanie:
Boczniaki rwiemy na podłużne kawałki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Na oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy boczniaki. Smażymy około 10 minut i dokładamy starte warzywa. Po około 5 minutach wlewamy bulion, dodajemy starty czosnek i przyprawy. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
Ćwiartki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Składniki na marynatę:
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty. Dokładnie mieszamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Następnie podsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni na smalcu. Kiedy się zrumienią, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Do ziemniaków dodajemy połowę marynaty oraz cebule pokrojone w piórka i dokładnie mieszamy.
Na tej samej patelni smażymy kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisty. Podsmażone ćwiartki nacinamy z każdej strony, nacieramy resztą marynaty i wykładamy na ziemniaki.
Do potrawy wlewamy bulion, przykrywamy naczynie i pieczemy je około 1½ godziny w 180°C.
Przepisy, które zachęcają do gotowania
Książka podzielona jest na kilka kategorii. Począwszy od zup, dań głównych z mięsem i bez, po desery, pieczywo, sałaty i potrawy z grilla, a nawet własne przetwory. Taki klarowny układ sprawia, że książka jest czytelna i łatwo znaleźć w niej to, co nas interesuje.
Co ważne - "Oddasz fartucha 3" podobnie jak wcześniejsze dwie pozycje, jest świetnie wydana oraz opatrzona zdjęciami, które zwiększają apetyt, inspirują i zachęcają do gotowania.
To nie tylko "książka z przepisami"
To też mnóstwo przydatnych porad oraz inspiracji dla każdego. Publikacja zachęca do gotowania, niezależnie od stopnia posiadanej wiedzy i umiejętności.
W tej książce czeka na Was wiele nowych, wyjątkowych przepisów, które nie pozwolą Wam zapomnieć o polskiej tradycji ani o wyjątkowym smaku. Nadal trzymam się zasady prostoty. Przepisy opracowuję tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które – mam nadzieję – zachwycą Wasze podniebienia. Wspólnie tworzymy społeczność miłośników gotowania, którzy nie tylko dbają o to, co znajduje się na talerzach, lecz także czerpią radość ze wspólnego gotowania dla bliskich i dzielenia się smakiem z innymi. Przygotujcie się zatem na mnóstwo kulinarnych niespodzianek, bo ta książka jest pełna smaku i pasji do gotowania - pisze we wstępie Tomasz Strzelczyk.
Kulinarna przygoda z Tomaszem Strzelczykiem
Autorem książki jest Tomasz Strzelczyk - kucharz, bloger, uczestnik czwartej edycji programu "Masterchef Polska", gdzie dotarł aż do finałowej piątki. To również twórca kulinarnego kanału na YouTube - "Oddasz fartucha".
Jeśli już teraz chcesz sprawdzić przepisy Tomasza Strzelczyka, to sprawdź trzy poniższe. Zupa z boczniaków z soczewicą, cukinia faszerowana czy ćwiartki kurczaka pieczone na ziemniakach?
Jeśli już teraz chcesz sprawdzić przepisy Tomasza Strzelczyka, to sprawdź trzy poniższe. Zupa z boczniaków z soczewicą, cukinia faszerowana czy ćwiartki kurczaka pieczone na ziemniakach?
Zupa z boczniaków z soczewicą
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 80 g czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól i grubo roztarty pieprz do
Przygotowanie:
Boczniaki rwiemy na podłużne kawałki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Na oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy boczniaki. Smażymy około 10 minut i dokładamy starte warzywa. Po około 5 minutach wlewamy bulion, dodajemy starty czosnek i przyprawy. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
Cukinia faszerowana
Składniki:
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 100 g startego sera żółtego
- 2 cukinie
- 1 mała czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soli do gotowania wody
- 1 łyżka cukru do gotowania wody
Przygotowanie:
Cukinie przekrajamy wzdłuż. Łyżką wydrążamy z nich miąższ i siekamy. Cebulę, paprykę, pomidor (bez miąższu) oraz kiełbasę kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Do pokrojonych warzyw dokładamy majonez, paprykę i wcieramy czosnek. Farsz przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy cukinie i gotujemy około 3 minut. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Z papieru do pieczenia formujemy łódki i wkładamy do nich sparzone cukinie. Cukinie wypełniamy farszem, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C. Po tym czasie cukinie posypujemy serem i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści i będzie rumiany.
Cukinie przekrajamy wzdłuż. Łyżką wydrążamy z nich miąższ i siekamy. Cebulę, paprykę, pomidor (bez miąższu) oraz kiełbasę kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Do pokrojonych warzyw dokładamy majonez, paprykę i wcieramy czosnek. Farsz przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy cukinie i gotujemy około 3 minut. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Z papieru do pieczenia formujemy łódki i wkładamy do nich sparzone cukinie. Cukinie wypełniamy farszem, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C. Po tym czasie cukinie posypujemy serem i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści i będzie rumiany.
Ćwiartki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka smalcu do smażenia
Składniki na marynatę:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki ostrego ajwaru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i świeżo roztarty pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty. Dokładnie mieszamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Następnie podsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni na smalcu. Kiedy się zrumienią, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Do ziemniaków dodajemy połowę marynaty oraz cebule pokrojone w piórka i dokładnie mieszamy.
Na tej samej patelni smażymy kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisty. Podsmażone ćwiartki nacinamy z każdej strony, nacieramy resztą marynaty i wykładamy na ziemniaki.
Do potrawy wlewamy bulion, przykrywamy naczynie i pieczemy je około 1½ godziny w 180°C.