Na węgierskim stole - pysznie i domowo

  • 1

Polak - Węgier dwa bratanki - i do szabli i do szklanki... a jak do szklanki, to może także do talerza?

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Na węgierskim stole - pysznie i domowo

Kuchnia węgierska pobudza polską smakową wyobraźnię. Miłośnicy węgierskiej kuchni z przyjemnością sięgną po bogato ilustrowaną książkę "Na węgierskim stole pysznie i domowo", a dla tych, którzy nie mieli okazji posmakować węgierskich potraw, ten tytuł stanowi świetną okazję, by zapoznać się z najbardziej lubianymi przez Polaków węgierskimi daniami.

O tym, jak gotować po madziarsku pisze rodowita Węgierka Klara Molnar wraz z dziennikarzem i hungarystą Tadeuszem Olszańskim. Autorzy zdradzają tajemnice węgierskich papryk i wszelkie inne tajniki domowego i smacznego gotowania, podają 68 osobiście wypróbowanych przepisów na najbardziej typowe potrawy, od słynnej zupy rybackiej poczynając, przez wszelkie gulasze, charakterystyczne dla węgierskiej kuchni pőrkőlty, aż po znakomity deser z płonącymi naleśnikami a la Gundel na czele.

Książka prowadzi nas przez świat aromatycznych zup, potraw rybnych, przystawek, dań z warzyw, mięs, grzybów, różnorodnych zapiekanek, potraw mącznych, ciast, deserów i słonych ciastek.

Autorzy proponują także 7 zestawów obiadowych dla całej rodziny. Zamiast jeździć do Budapesztu na podstawie tej książki wszystko można więc będzie przygotować w domu i zaskoczyć gości węgierskimi smakami. Na wszelki wypadek jednak autorzy zamieścili w książce rozdziały o kawie, węgierskich winach oraz mały przewodnik po najciekawszych restauracjach w Budapeszcie, dla tych wszystkich, którzy będą chcieli porównać swoje umiejętności kulinarne z oryginalnymi wzorami.