Program nadawany jest od sierpnia 1998 roku w 2. Programie Telewizji Polskiej. To cykl prezentujący potrawy kuchni polskiej i światowej prowadzony przez Roberta Makłowicza. Dzięki niezwykłej formule oraz niewyczerpanej inwencji gospodarza program ten odbiega jednak od popularnego schematu „gotowania na ekranie”. W każdym odcinku pokazywana jest kuchnia z jednego zakątka świata.
Jak mówi Robert Makłowicz: "budżet programu jest raczej skromny, a wyjazdy poza Polskę opłacane są przez stosowne miejscowe agendy, czy też ministerstwo turystyki - dla nich jest to promocja własnego kraju lub regionu, dla nas możliwość pokazania polskiemu telewidzowi najpiękniejszych zakątków świata od kuchni - w dosłownym tych słów znaczeniu".
"Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" doczekały się rzeszy wiernych widzów, którzy nie tylko zapisują każdy podany w programie przepis, ale także z zapałem śledzą regionalne nowinki i rubaszne żarty prowadzącego.
Teraz telewizyjne podróże Roberta Makłowicza dostępne są także w wersji książkowej. W "Podróżach kulinarnych Roberta Makłowicza - smak Węgier" wydawnictwa Znak czytelnik znajdzie przepisy i dowcipy, których nie zdążył zapisać w trakcie oglądania programów nagrywanych na terenie Węgier.
W trakcie tej kulinarnej podróży na Węgry nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier.
A na zachętę Bográcsgulyás - zupa, która każdego rozgrzeje.
Wydawnictwo ZNAK
Jak mówi Robert Makłowicz: "budżet programu jest raczej skromny, a wyjazdy poza Polskę opłacane są przez stosowne miejscowe agendy, czy też ministerstwo turystyki - dla nich jest to promocja własnego kraju lub regionu, dla nas możliwość pokazania polskiemu telewidzowi najpiękniejszych zakątków świata od kuchni - w dosłownym tych słów znaczeniu".
"Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" doczekały się rzeszy wiernych widzów, którzy nie tylko zapisują każdy podany w programie przepis, ale także z zapałem śledzą regionalne nowinki i rubaszne żarty prowadzącego.
Teraz telewizyjne podróże Roberta Makłowicza dostępne są także w wersji książkowej. W "Podróżach kulinarnych Roberta Makłowicza - smak Węgier" wydawnictwa Znak czytelnik znajdzie przepisy i dowcipy, których nie zdążył zapisać w trakcie oglądania programów nagrywanych na terenie Węgier.
W trakcie tej kulinarnej podróży na Węgry nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier.
A na zachętę Bográcsgulyás - zupa, która każdego rozgrzeje.
Wydawnictwo ZNAK
Gość
Gość