Pizza - dobry posiłek na każdą okazję

  • 1

Pizza jest uwielbiana przez wszystkich. Może być robiona z wielu składników, ich dobór zależy jedynie od naszej pomysłowości.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pizza - dobry posiłek na każdą okazję

Któż z nas nie zna okrągłego pachnącego bazylią symbolu włoskiej kuchni. Pizza to potrawa włoska, ale u nas w Polsce bardzo często spożywana. Na filmach amerykańskich, ale i polskich wielokrotnie widzimy dostarczyciela pizzy do domów mieszkańców. Spożywamy ją często, nawet częściej niż hot dogi czy kebaby.

Pizzę możemy robić na wiele sposobów. Spód można robić z ciasta drożdżowego, może być grube, tak samo i cienkie, w zależności kto co lubi. Im grubsze ciasto tym więcej kalorii. Tak samo jest z dodatkami. Tradycyjna włoska pizza powinna zawierać sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylię. U nas pizzę robimy z rozmaitymi dodatkami. Można dodawać mięso, wędliny, owoce, warzywa, owoce morza, a także ser żółty, grzyby i pieczarki.

Pizza to duży zastrzyk energii. Największą część składników pizzy stanowią węglowodany, nieco mniej znajduje się w niej tłuszczu, oraz białka. Znajdziemy w niej również witaminy, minerały, oraz błonnik. Oryginalna pizza na cienkim cieście ze świeżych składników, na przykład: z serem, szynką, sosem pomidorowym, pieczarkami jest mniej kaloryczna.

Robiona z tłustymi wędlinami, mnóstwem sera na grubym cieście, dodaje więcej kalorii, jest bardziej tucząca i ciężkostrawna. W przypadku pizzy istotne znaczenie ma witamina A, która wpływa na wzrok, witaminy z grupy B oraz witamina C, która wspomaga odporność organizmu. Pizza to idealna propozycja na spotkanie w gronie przyjaciół i rodziny. W lubianych przez nas pubach czy restauracjach nie kosztuje za wiele, około 15-20 złotych. Dzięki temu możemy mieć coś, co jest pyszne, jednakże kaloryczne. Od czasu do czasu jednak możemy pozwolić sobie na coś pysznego i sycącego.