Któż z nas nie zna okrągłego pachnącego bazylią symbolu włoskiej kuchni. Pizza to potrawa włoska, ale u nas w Polsce bardzo często spożywana. Na filmach amerykańskich, ale i polskich wielokrotnie widzimy dostarczyciela pizzy do domów mieszkańców. Spożywamy ją często, nawet częściej niż hot dogi czy kebaby.
Pizza to duży zastrzyk energii. Największą część składników pizzy stanowią węglowodany, nieco mniej znajduje się w niej tłuszczu, oraz białka. Znajdziemy w niej również witaminy, minerały, oraz błonnik. Oryginalna pizza na cienkim cieście ze świeżych składników, na przykład: z serem, szynką, sosem pomidorowym, pieczarkami jest mniej kaloryczna.
Robiona z tłustymi wędlinami, mnóstwem sera na grubym cieście, dodaje więcej kalorii, jest bardziej tucząca i ciężkostrawna. W przypadku pizzy istotne znaczenie ma witamina A, która wpływa na wzrok, witaminy z grupy B oraz witamina C, która wspomaga odporność organizmu. Pizza to idealna propozycja na spotkanie w gronie przyjaciół i rodziny. W lubianych przez nas pubach czy restauracjach nie kosztuje za wiele, około 15-20 złotych. Dzięki temu możemy mieć coś, co jest pyszne, jednakże kaloryczne. Od czasu do czasu jednak możemy pozwolić sobie na coś pysznego i sycącego.
Nina W.