Płynie w nim krew polska – od strony ojca, i francuska – od strony matki. Urodził się w północnej Francji, w okręgu Lille. W kraju bagietek, wina i serów uczył się gotować w lokalnych szkołach gastronomicznych, ale większość dorosłego życia spędził na podróżach albo mieszkając w Polsce. I tu tak naprawdę rozwinął skrzydła i karierę jako kucharz prowadzący cieszące się dużą popularnością programy telewizyjne. Jego żoną jest Polka, coach żywienia, Agnieszka Mielczarek, z którą ma syna Leo. Wspólnie z żoną wydali książkę „Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia”, do której Brodnicki opracował przepisy.
Pascal, rocznik '76, to niespokojna dusza. Ciągle w ruchu, ciągle w podróży. Mieszkał m.in. w Nowym Jorku, autostopem przejechał całą Francję i Hiszpanię, kilka razy miał okazję zwiedzić Azję, która zawsze go pociągała i fascynowała, nie tylko pod kulinarnym aspektem. Z tego powodu zdecydował się wziąć udział w pierwszej polskiej edycji telewizyjnego show „Azja Express”. Razem ze swoim partnerem, długoletnim przyjacielem Pawłem Dobrzańskim, zajęli czwarte miejsce. Kuchnię azjatycką uwielbia. To ona dostarcza mu tak wielu inspiracji, choć jak sam przyznaje, nigdy nie odważy się spróbować popularnego w niektórych regionach Azji mięsa psa.
Polacy pokochali go nie tylko za talent kulinarny, ale też za sposób mówienia. Liczne błędy językowe, francuskie „r”. Charakterystyczne naleciałości z mowy francuskiej w jego wykonaniu nie tylko nie rażą, ale wręcz dodają mu niesamowitego uroku. Przez sześć lat między rokiem 2004 a 2009 mogliśmy słuchać jak mówi i podpatrywać jak gotuje w programie „Pascal: Po prostu gotuj!” emitowanym przez TVN, a później w formacie „Smakuj świat z Pascalem”. Dużą popularność zdobył również dzięki kampaniom reklamowym, w których wziął udział – najpierw w sponsorowanym przez Knorra „Kulinarnym Świecie według Knorra”, a następnie w reklamach Lidla „Pascal kontra Okrasa”. Obecnie prowadzi swój autorski kanał na Youtubie.
Walory językowe jego charakterystycznej polsko-francuskiej mowy dostrzegli również producenci filmowi angażując Pascala do użyczenia swojego głosu w filmach dubbingowanych. W rezultacie można usłyszeć go w filmie „Iniemamocni”, „Na tropie Marsupilami” i „Asterix i Obelix: W służbie Jej Królewskiej Mości”. A już tej wiosny Pascal powraca do telewizji z nowym pomysłem na program kulinarno-podróżniczy „Pascal w kraju Basków”. Tego nie można przegapić!
Pascal, rocznik '76, to niespokojna dusza. Ciągle w ruchu, ciągle w podróży. Mieszkał m.in. w Nowym Jorku, autostopem przejechał całą Francję i Hiszpanię, kilka razy miał okazję zwiedzić Azję, która zawsze go pociągała i fascynowała, nie tylko pod kulinarnym aspektem. Z tego powodu zdecydował się wziąć udział w pierwszej polskiej edycji telewizyjnego show „Azja Express”. Razem ze swoim partnerem, długoletnim przyjacielem Pawłem Dobrzańskim, zajęli czwarte miejsce. Kuchnię azjatycką uwielbia. To ona dostarcza mu tak wielu inspiracji, choć jak sam przyznaje, nigdy nie odważy się spróbować popularnego w niektórych regionach Azji mięsa psa.
Polacy pokochali go nie tylko za talent kulinarny, ale też za sposób mówienia. Liczne błędy językowe, francuskie „r”. Charakterystyczne naleciałości z mowy francuskiej w jego wykonaniu nie tylko nie rażą, ale wręcz dodają mu niesamowitego uroku. Przez sześć lat między rokiem 2004 a 2009 mogliśmy słuchać jak mówi i podpatrywać jak gotuje w programie „Pascal: Po prostu gotuj!” emitowanym przez TVN, a później w formacie „Smakuj świat z Pascalem”. Dużą popularność zdobył również dzięki kampaniom reklamowym, w których wziął udział – najpierw w sponsorowanym przez Knorra „Kulinarnym Świecie według Knorra”, a następnie w reklamach Lidla „Pascal kontra Okrasa”. Obecnie prowadzi swój autorski kanał na Youtubie.
Walory językowe jego charakterystycznej polsko-francuskiej mowy dostrzegli również producenci filmowi angażując Pascala do użyczenia swojego głosu w filmach dubbingowanych. W rezultacie można usłyszeć go w filmie „Iniemamocni”, „Na tropie Marsupilami” i „Asterix i Obelix: W służbie Jej Królewskiej Mości”. A już tej wiosny Pascal powraca do telewizji z nowym pomysłem na program kulinarno-podróżniczy „Pascal w kraju Basków”. Tego nie można przegapić!