Magda Gessler doskonale pamięta swoją pierwszą wyprawę do Zakopanego - zimą, 1961 roku. Wtedy podróże w tamte regiony wyglądały zupełnie inaczej, niż dziś - po Krupówkach można było spacerować bez pośpiechu, nie było tłumów turystów i wszechobecnego zgiełku. To właśnie w tamtych czasach w kilkuletniej wówczas dziewczynce zrodziła się myśl, że wspaniale byłoby mieć własną restaurację.
Niebawem minie rok, kiedy Magda Gessler zrealizowała marzenie z dzieciństwa - w Bukowinie Tatrzańskiej, samym sercu Tatr, otworzyła restaurację Schronisko Smaków. Dania znajdujące się w menu łączą kulinarną tradycję Podhala z tym, co restauratorka przywiozła w polskie góry ze swoich licznych podróży po świecie. W książce można znaleźć zdjęcia tego niezwykłego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz refleksje autorki.
Kuchnia górali ma sycić ludzi wysmaganych mroźnym wichrem. Ma rozgrzewać od środka. W górach znajdujemy nie tylko piękne widoki, to prawdziwa szkoła życia. Uczymy się znosić trudy w dążeniu do celu, pomagać sobie wzajemnie w ciężkich chwilach, uczymy się też pokory, uznając swoją małość w obliczu majestatu i dostojeństwa gór.
Zachęcamy Was gorąco od odkrycia znakomitych przepisów na góralskie dania według Magdy Gessler. Klasyczna tatrzańska jajecznica, pieczony pstrąg, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki czy kwaśnica z wędzonym żeberkiem z pewnością ucieszą wszystkich, którzy kochają tradycję.
W książce nie zabraknie jednak propozycji dla poszukiwaczy nowych smaków - burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą i pomidorowym relishem to jedna z nich, przywieziona przez Magdę Gessler ze Stanów Zjednoczonych. Wielbiciele słodkości również będą usatysfakcjonowani - diabelski mus czekoladowy lub pączki zbójeckie - tym deserom naprawdę trudno się oprzeć!
Każdy przepis - oprócz apetycznych zdjęć przedstawiających propozycję podania - opatrzony jest listą niezbędnych składników i opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu wszyscy - nawet Ci, którzy rozpoczynają swoją kulinarną przygodę - będą mogli cieszyć się smakami... spod samiuśkich Tater!
Książka "Schronisko smaków" ukazała się 7 grudnia nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.
Niebawem minie rok, kiedy Magda Gessler zrealizowała marzenie z dzieciństwa - w Bukowinie Tatrzańskiej, samym sercu Tatr, otworzyła restaurację Schronisko Smaków. Dania znajdujące się w menu łączą kulinarną tradycję Podhala z tym, co restauratorka przywiozła w polskie góry ze swoich licznych podróży po świecie. W książce można znaleźć zdjęcia tego niezwykłego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz refleksje autorki.
Kuchnia górali ma sycić ludzi wysmaganych mroźnym wichrem. Ma rozgrzewać od środka. W górach znajdujemy nie tylko piękne widoki, to prawdziwa szkoła życia. Uczymy się znosić trudy w dążeniu do celu, pomagać sobie wzajemnie w ciężkich chwilach, uczymy się też pokory, uznając swoją małość w obliczu majestatu i dostojeństwa gór.
Zachęcamy Was gorąco od odkrycia znakomitych przepisów na góralskie dania według Magdy Gessler. Klasyczna tatrzańska jajecznica, pieczony pstrąg, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki czy kwaśnica z wędzonym żeberkiem z pewnością ucieszą wszystkich, którzy kochają tradycję.
W książce nie zabraknie jednak propozycji dla poszukiwaczy nowych smaków - burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą i pomidorowym relishem to jedna z nich, przywieziona przez Magdę Gessler ze Stanów Zjednoczonych. Wielbiciele słodkości również będą usatysfakcjonowani - diabelski mus czekoladowy lub pączki zbójeckie - tym deserom naprawdę trudno się oprzeć!
Każdy przepis - oprócz apetycznych zdjęć przedstawiających propozycję podania - opatrzony jest listą niezbędnych składników i opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu wszyscy - nawet Ci, którzy rozpoczynają swoją kulinarną przygodę - będą mogli cieszyć się smakami... spod samiuśkich Tater!
Książkę możecie kupić na Empik.com!
Książka "Schronisko smaków" ukazała się 7 grudnia nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.