Czym charakteryzuje się kuchnia bułgarska

  • 4

Kuchnia bułgarska to pyszne dania pełne aromatycznego mięsa i warzyw

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Czym charakteryzuje się kuchnia bułgarska
Dania kuchni bułgarskiej można podzielić na dwa rodzaje. Jedne są syte, bogate w mięso i duszone warzywa. Z drugiej strony dominują lekkie sałatki i pyszne warzywne zupy. Wśród deserów przeważają bardzo słodkie ciasta z miodem i z orzechami

Najbardziej popularne dania kuchni bułgarskiej to:

- gjuwecz - rodzaj mięsnego gulaszu
- musaka - zapiekanka z ziemniaków i z bakłażana z mięsem
- bob czorba - zupa z białej fasoli
- tarator - jogurtowy chłodnik z dodatkiem ogórków
- sałatka szopska - z pomidorów, ogórków, fety, papryki
- kebatczeta - szaszłyki z mielonego mięsa baraniego
- zupa z młodej pokrywy
-baklawa

Kuchnia bułgarska
słynie z również z pysznych serów - sirene (podobny do fety) oraz kaszkawał (znanego na całym świcie sera owczego).