Kuchnia tajska łączy w sobie harmonię smaku, intensywność aromatu i estetykę podania. Ekspert Akademii Smaku Siemens Thanawat Na Nagara zdradził uczestnikomł, w czym tkwi siła kuchni tajskiej. Instrukcja nie jest skomplikowana. Otóż, kluczem do sukcesu są świeże produkty oraz serce do gotowania.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję podpatrzyć, na czym polega zabawa tajskimi smakami. Dowiedzieli się, jakich składników i przypraw używają Tajowie, gdy chcą uzyskać bardzo ostrą potrawę, a które składniki znacznie łagodzą smak. Poznali przepisy na typowo tajskie przystwki, dania główne i desery.
Z uwagą słuchali opowieści o tym, jak ważną rolę w przypadku Tajów odgrywa estetyczny wygląd potrawy oraz celebracja każdego posiłku. W Tajlandii podczas samej czynności jedzenia obowiązuje wiele zasad, których nie można lekceważyć.
Następnie sami przygotowywali tajskie dania, takie jak spring rolls, tom yam gung czy zielone curry z kurczakiem. Zrobili też urzekający w swej prostocie i zachwycający w smaku deser - banan w mleczku kokosowym.
Chcecie zainspirować się prawdziwą kuchnią tajską? Myślicie o tym, by wprowadzić odrobinę egzotyki do własnych potraw? Koniecznie zobaczcie relacje z warsztatów Akademii Smaku Siemens!