Tom Yam Gung to typowa tajska zupa. Ostra i aromatyczna jednocześnie. Zachwyca swoim smakiem i podbija podniebienia smakoszy. Jeśli zależy Wam na złapaniu oddechu od tradycyjnej kuchni polskiej, Tom Yam Gung będzie idealnym rozwiązaniem. Co ważne, wszystkie egzotyczne składniki powinniście dostać w polskich sklepach i supermarketach.
Tom Yam Gung
Składniki:
- Krewetki rozmiar 16/20
- Woda
- Mleczko kokosowe House of Asia
- Pasta Tom Yum Kanokwan
- Tajska limonka House of Asia
- Sos rybny Thai Heritage
- Bulion z kurczaka House of Asia
- Trawa cytrynowa cała Thai Heritage
- Suszone liście kaffiru House of Asia
- Cukier
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Dodaj dwie łyżki bulionu do garnka z wodą i zagotuj na średnim ogniu. Nsstępnie dodaj pokruszone liście kaffiru, trawę cytrynową pokrojoną w paski 22 i pastę Tom Yum. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj mleczko kokosowe, nakrętkę soku z limonki, tyle samo sosu rybnego oraz cukier. Po chwili dodaj krewetki. Zupę serwuj w miseczce, posypaną kolendrą.
Jak zrobić prawdziwą tajską zupę?
Poszukujecie odmiany dla tradycyjnych polskich zup? Ostra i aromatyczna zupa tajska może być strzałem w dziesiątkę. Swoim przepisem na ten egzotyczny przysmak dzieli się Ekspert Akademii Smaku Siemens - Thanawat Na Nagara.
ocena: 5/5 głosów: 4