Brukselka - odkryj ją na nowo

Brukselka dodaje trochę koloru, którego tak brakuje na zimowym stole, kiedy już niewiele zielonych warzyw jest dla nas dostępnych. Poznaj ciekawe przepisy na brukselkę.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Brukselka - odkryj ją na nowo

Brukselka jest jednym z tych warzyw, które zyskują w smaku po przymrozkach – tracą trochę swojej charakterystycznej goryczki. Ta miniaturowa kapustka dla wielu jest traumą dzieciństwa, jednak dobrze przygotowana jest prawdziwym przysmakiem. Nie lubisz brukselki? To pewnie nie jadłeś jej przygotowanej we właściwy sposób!

Doskonała pieczona – wydobywa to jej lekko słodkawy smak. Ciekawie komponuje się ze smakiem boczku i orzechów. A oto kilka pomysłów na brukselkę z gotujmy.pl:

Pomarańczowa brukselka z masłem haniakson to niezwykle ciekawe połączenie, podobnie jak brukselka z gruszką Buni. Kniejson z kolei poleca brukselkę pod beszamalem. Brukselka świetnie się łączy z tym klasycznym sosem.

Brukselka z gruszką Brukselka pod beszamelem

Zewa wykorzystuje w swojej sałatce z brukselki to jak brukselka współgra z orzechami i boczkiem, a evita0007 brukselką i mozzarellą nadziewa filety z indyka - koperty z brukselką i mozzarellą. Ciekawy przepis przedstawia Mniam1 - sprawdźcie jej przepis na klopsiki z brukselką.

Sałatka z brukselki Koperty z brukselką i mozzarellą Klopsiki z brukselką

Więcej przepisów na brukselkę w przeróżnych odsłonach znajdziecie w artykule o sprawdzonych daniach z brukselką >>>

Zawijana w boczku albo blanszowana w sałatce

Brukselki zawijane w boczek? Czemu nie – można użyć naszego albo pancetty. Zblanszowane bruksleki zawijamy w boczek, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy roztopionym masłem, miodem z dodatkiem tymianku i pieczemy w 160 stopniach - aż będą chrupkie.

Brukselka doskonale też smakuje jeszcze świeża i chrupiąca w zimowej sałatce z dodatkiem cebuli szalotki i pietruszki.

Jak zrobić taką sałatkę? To proste:

Składniki:

-1/2 kg brukselki
-100ml oliwy z oliwek
-1 cytryna – sok i skórka z niej
-2 łyżki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-szalotka
-sól
-pieprz

Wykonanie:

Brukselkę myjemy, odcinamy twardsze kawałki i luźne liście, można także usunąć twarde wnętrze. Blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 minuty (warto przekroić jedną i sprawdzić, czy w środku jest tuż delikatna?) i wrzucamy do miski z lodowatą wodą na kilka minut. Odcedzamy.

Odcedzone z nadmiaru wody brukselki i kroimy na pół. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny, pokrojone szalotki, pietruszkę i czosnek. Sałatka doskonale smakuje jak się trochę przegryzie w lodówce.

Z soku z cytryny i oliwy zrób dressing i polej nim sałatkę,

Tutaj czeka na Was jeszcze więcej przepisów z brukselką w roli głównej >>>