Składniki na zupę krem z dyni:
- ok. 80 dag miąższu dyni
- mała cebula
- ew. ząbek czosnku
- litr wywaru warzywnego
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
Zupa krem z dyni - wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ew. czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni. Podsmaż, przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym (taką ilością, by lekko przykrył dynię). Gotuj, dopóki dynia się nie rozpadnie.
2. Do zupy dodaj świeżo utarty imbir (tyle, by wyostrzyć jej smak), dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj kleksem ubitej śmietany i szczypiorkiem.
Źródło: Party - Życie gwiazd
- ok. 80 dag miąższu dyni
- mała cebula
- ew. ząbek czosnku
- litr wywaru warzywnego
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
Zupa krem z dyni - wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ew. czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni. Podsmaż, przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym (taką ilością, by lekko przykrył dynię). Gotuj, dopóki dynia się nie rozpadnie.
2. Do zupy dodaj świeżo utarty imbir (tyle, by wyostrzyć jej smak), dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj kleksem ubitej śmietany i szczypiorkiem.
Źródło: Party - Życie gwiazd