Jaki gatunek sera lubi Pan najbardziej?
Najbardziej lubię ten ser, który akurat odkrywam, a co tydzień odkrywam nowy (śmiech). Ale można to pytanie odwrócić. Jest ser, za którym zawsze tęsknię, to ser Bachanowski z Podlasia, znad jeziora Hańczy. Dostaję go co pół roku, bo proszę wytwórcę, by odłożył mi go na około rok. Wiem więc dokładnie, kiedy taki ser zostanie uwarzony i kiedy mniej więcej będę go jadł. Z tym, że on powstaje co pół roku. Ma swoją odmianę wiosenną oraz jesienną i na to muszę czekać. Kiedy ten moment się zbliża – już za tym tęsknię!
W trakcie Pana wykładu pojawiło się pojęcie „powrotu łąki”. Co ono oznacza?
„Powrót łąki” ładnie określa to, co jest istotą serów zagrodowych, które powstają z mleka niepasteryzowanego. Pasteryzacja zabiera z mleka dużo smaków, spłaszcza, ujednolica. Kiedy mleko nie jest pasteryzowane, to te wszystkie smaki i aromaty są w nim utrwalone. One na pewien czas znikają, kiedy ser jest świeży, ale kiedy zaczyna dojrzewać – łąka wraca (…)
Więcej o „powrocie łąki” i cały wywiad z Gieno Mientkiewiczem (s.17) oraz mnóstwo ciekawostek i pysznych przepisów czeka na Was w magazynie Akademii Smaku Siemens – Sery, dojrzała fascynacja!
Najbardziej lubię ten ser, który akurat odkrywam, a co tydzień odkrywam nowy (śmiech). Ale można to pytanie odwrócić. Jest ser, za którym zawsze tęsknię, to ser Bachanowski z Podlasia, znad jeziora Hańczy. Dostaję go co pół roku, bo proszę wytwórcę, by odłożył mi go na około rok. Wiem więc dokładnie, kiedy taki ser zostanie uwarzony i kiedy mniej więcej będę go jadł. Z tym, że on powstaje co pół roku. Ma swoją odmianę wiosenną oraz jesienną i na to muszę czekać. Kiedy ten moment się zbliża – już za tym tęsknię!
W trakcie Pana wykładu pojawiło się pojęcie „powrotu łąki”. Co ono oznacza?
„Powrót łąki” ładnie określa to, co jest istotą serów zagrodowych, które powstają z mleka niepasteryzowanego. Pasteryzacja zabiera z mleka dużo smaków, spłaszcza, ujednolica. Kiedy mleko nie jest pasteryzowane, to te wszystkie smaki i aromaty są w nim utrwalone. One na pewien czas znikają, kiedy ser jest świeży, ale kiedy zaczyna dojrzewać – łąka wraca (…)
Więcej o „powrocie łąki” i cały wywiad z Gieno Mientkiewiczem (s.17) oraz mnóstwo ciekawostek i pysznych przepisów czeka na Was w magazynie Akademii Smaku Siemens – Sery, dojrzała fascynacja!
k.tyczynski
k.tyczynski
zapomniałem o linku, cały ja xd
kochamtyto.blogspot.com/2014/02/sery-dojrzaa-fascynacja.html
redakcja