Sery, dojrzała fascynacja

  • 3

Gieno Mientkiewcz – smakosz i sybaryta, znawca serów i prowadzący program „Przez dziurkę od sera” opowiada skąd u niego wzięła się fascynacja światem serów.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
 Sery, dojrzała fascynacja
fot. Akademia Smaku Siemens
Jaki gatunek sera lubi Pan najbardziej?

Najbardziej lubię ten ser, który akurat odkrywam, a co tydzień odkrywam nowy (śmiech). Ale można to pytanie odwrócić. Jest ser, za którym zawsze tęsknię, to ser Bachanowski z Podlasia, znad jeziora Hańczy. Dostaję go co pół roku, bo proszę wytwórcę, by odłożył mi go na około rok. Wiem więc dokładnie, kiedy taki ser zostanie uwarzony i kiedy mniej więcej będę go jadł. Z tym, że on powstaje co pół roku. Ma swoją odmianę wiosenną oraz jesienną i na to muszę czekać. Kiedy ten moment się zbliża – już za tym tęsknię!

W trakcie Pana wykładu pojawiło się pojęcie „powrotu łąki”. Co ono oznacza?

„Powrót łąki” ładnie określa to, co jest istotą serów zagrodowych, które powstają z mleka niepasteryzowanego. Pasteryzacja zabiera z mleka dużo smaków, spłaszcza, ujednolica. Kiedy mleko nie jest pasteryzowane, to te wszystkie smaki i aromaty są w nim utrwalone. One na pewien czas znikają, kiedy ser jest świeży, ale kiedy zaczyna dojrzewać – łąka wraca (…)

Więcej o „powrocie łąki” i cały wywiad z Gieno Mientkiewiczem (s.17) oraz mnóstwo ciekawostek i pysznych przepisów czeka na Was w magazynie Akademii Smaku Siemens – Sery, dojrzała fascynacja!

                                              

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/03/25/img5KJxgy.jpg