Ryby prosto z mazurskich jezior
Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, to pochodzący z Olsztyna wielki amator, smakosz i pasjonat ryb, który zaopatruje od jakiegoś czasu Warszawę w świeże i wędzone ryby wprost z mazurskich i warmińskich jezior. Świeże wyławiane są przez mazurskich rybaków noc wcześniej, a te wędzone – dwie noce wcześniej.
Jak sprawić, wędzona ryba smakowała jakby przed chwilą została wyjęta z wędzarni? Zobacz poradę Pana Sandacza >>>
Stynka jak frytka
Do jego stoiska zawsze ustawia się kolejka chętnych – oprócz zwykłych smakoszy coraz częściej można rozpoznać znanych restauratorów i szefów kuchni. Pan Sandacz stara się każdemu doradzić przy wyborze, a często nawet podsuwa gotowy przepis na każdą ze swoich ryb – okonia i sandacza poleca smażyć na klarowanym maśle z dodatkiem najprostszych przypraw – soli i pieprzu. Miętusa – dusić z cebulką, a stynkę na wzór frytek najlepiej według niego usmażyć na głębokim tłuszczu.
Jak sprawdzić czy ryba jest świeża >>>
Hitem dla wielu odwiedzających jest też zupa rybna autorstwa żony pana Dariusza. O zupie rybnej Pan Sandacz opowiada w jednym z naszych filmów, który możecie obejrzeć pod tym linkiem.
Film jak wyfiletować karpia:
Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, to pochodzący z Olsztyna wielki amator, smakosz i pasjonat ryb, który zaopatruje od jakiegoś czasu Warszawę w świeże i wędzone ryby wprost z mazurskich i warmińskich jezior. Świeże wyławiane są przez mazurskich rybaków noc wcześniej, a te wędzone – dwie noce wcześniej.
Jak sprawić, wędzona ryba smakowała jakby przed chwilą została wyjęta z wędzarni? Zobacz poradę Pana Sandacza >>>
Stynka jak frytka
Do jego stoiska zawsze ustawia się kolejka chętnych – oprócz zwykłych smakoszy coraz częściej można rozpoznać znanych restauratorów i szefów kuchni. Pan Sandacz stara się każdemu doradzić przy wyborze, a często nawet podsuwa gotowy przepis na każdą ze swoich ryb – okonia i sandacza poleca smażyć na klarowanym maśle z dodatkiem najprostszych przypraw – soli i pieprzu. Miętusa – dusić z cebulką, a stynkę na wzór frytek najlepiej według niego usmażyć na głębokim tłuszczu.
Jak sprawdzić czy ryba jest świeża >>>
Hitem dla wielu odwiedzających jest też zupa rybna autorstwa żony pana Dariusza. O zupie rybnej Pan Sandacz opowiada w jednym z naszych filmów, który możecie obejrzeć pod tym linkiem.
Film jak wyfiletować karpia: