Jak filetować karpia?

Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, to wielki pasjonat i sprzedawca ryb z Olsztyna. Specjalnie dla was fachowo filetuje karpia i radzi jak kupić świeżą rybę.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak filetować karpia?
Ryby prosto z mazurskich jezior

Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, to pochodzący z Olsztyna wielki amator, smakosz i pasjonat ryb, który zaopatruje od jakiegoś czasu Warszawę w świeże i wędzone ryby wprost z mazurskich i warmińskich jezior. Świeże wyławiane są przez mazurskich rybaków noc wcześniej, a te wędzone – dwie noce wcześniej.

Jak sprawić, wędzona ryba smakowała jakby przed chwilą została wyjęta z wędzarni? Zobacz poradę Pana Sandacza >>>


Stynka jak frytka

Do jego stoiska zawsze ustawia się kolejka chętnych – oprócz zwykłych smakoszy coraz częściej można rozpoznać znanych restauratorów i szefów kuchni. Pan Sandacz stara się każdemu doradzić przy wyborze, a często nawet podsuwa gotowy przepis na każdą ze swoich ryb – okonia i sandacza poleca smażyć na klarowanym maśle z dodatkiem najprostszych przypraw – soli i pieprzu. Miętusa – dusić z cebulką, a stynkę na wzór frytek najlepiej według niego usmażyć na głębokim tłuszczu.

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża >>>

Hitem dla wielu odwiedzających jest też zupa rybna autorstwa żony pana Dariusza. O zupie rybnej Pan Sandacz opowiada w jednym z naszych filmów, który możecie obejrzeć pod tym linkiem.


Film jak wyfiletować karpia: