Do dziś sama często ją robię, a najlepiej smakuje z kromką razowego chleba”, mówi Kasia Zielińska..
Składniki:
- 10 dag kurek
- 5 jajek
- młoda cebula (najlepiej ze szczypiorkiem)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kurki delikatnie oczyść.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę młodą cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę masła i grzyby. Podduś przez kilka minut na małym ogniu.
3. Do miseczki wbij jajka. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (jeśli chcesz, by jajecznica była bardziej puszysta, możesz dodać trochę świeżej kremówki lub mleka) i rozkłóć. Wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.
4. Masę wylej na patelnię. Jajecznicę serwuj na gorąco, najlepiej średnio ściętą.
Składniki:
- 10 dag kurek
- 5 jajek
- młoda cebula (najlepiej ze szczypiorkiem)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kurki delikatnie oczyść.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę młodą cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę masła i grzyby. Podduś przez kilka minut na małym ogniu.
3. Do miseczki wbij jajka. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (jeśli chcesz, by jajecznica była bardziej puszysta, możesz dodać trochę świeżej kremówki lub mleka) i rozkłóć. Wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.
4. Masę wylej na patelnię. Jajecznicę serwuj na gorąco, najlepiej średnio ściętą.