Jajecznica z kurkami według Zielińskiej

„Jajecznica z kurkami to nasz smak dzieciństwa. Pamiętam, jak mama przygotowywała ją mi i mojej siostrze Karolinie na niedzielne śniadanie.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jajecznica z kurkami według Zielińskiej
Do dziś sama często ją robię, a najlepiej smakuje z kromką razowego chleba”, mówi Kasia Zielińska..

Składniki:
- 10 dag kurek
- 5 jajek
- młoda cebula (najlepiej ze szczypiorkiem)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka masła
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Kurki delikatnie oczyść.

2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę młodą cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę masła i grzyby. Podduś przez kilka minut na małym ogniu.

3. Do miseczki wbij jajka. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (jeśli chcesz, by jajecznica była bardziej puszysta, możesz dodać trochę świeżej kremówki lub mleka) i rozkłóć. Wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.

4. Masę wylej na patelnię. Jajecznicę serwuj na gorąco, najlepiej średnio ściętą.