Kuchnia jak u Sowy to dodatek kulinarny do magazynu Party. W najnowszym numerze Robert Sowa poleca menu na sylwestra. Jak sam pisze rzadko kto pamięta menu z noworocznej imprezy i bynajmniej nie jest winien nadmiar alkoholu – po prostu za dużo się dzieje - tańce, hulanki, sztuczne ognie - można zapomnieć o kulinarnych fajerwerkach.
Propozycje na sylwestrowe przekąski Roberta Sowy pozwolą zapamiętać tegorocznego Sylwestra na długo. Oddajmy głosi mistrzowi:
„Na kilka dni przed sylwestrem postanowiłem zaproponować kilka dań, które na pewno zapadną w pamięć Państwa gości. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że do ostatniego wieczoru w roku wszyscy, a zwłaszcza kobiety, muszą się bardzo gruntownie przygotować – odwiedzić fryzjera, wybrać kreację, przeszukać płytotekę, żeby znaleźć najlepsze hity do tańca – dlatego wybrałem potrawy, których przygotowanie nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni.
Są proste, ale dzięki użyciu niebanalnych składników, oryginalnych dodatków czy przypraw zyskują niezwykły smak. I mam nadzieję, że ten smak będzie jedną z tych rzeczy, którą Państwa goście zapamiętają z tegorocznego sylwestra.
Robert Sowa”
Tatar z łososia z żurawiną
składniki dla 4 osób
-duże czerwone jabłko
-5 łyżek nektaru żurawinowego
-50g świeżej żurawiny amerykańskiej
-łyżeczka syropu klonowego
-150g wędzonego łososia (w całości)
-150g marynowanego łososia (w całości)
-łyżeczka oliwy z oliwek
-świeżo mielony czerwony pieprz
-pęczek koperku
Jabłko umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej folią lub matą silikonową tak, aby nie nakładały się na siebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i susz przez 20-25 minut.
W teflonowym garnku podgrzej nektar żurawinowy, dodaj żurawinę i gotuj tak długo, aż jagody staną się miękkie i puszczą sok. Następnie wlej syrop klonowy i lekko zgnieć owoce (na przykład tłuczkiem do ziemniaków)
Oba rodzaje łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Z gotowych krążków jabłka i tatara ułóż minitorciki. Serwuj lekko schłodzone.
Propozycje na sylwestrowe przekąski Roberta Sowy pozwolą zapamiętać tegorocznego Sylwestra na długo. Oddajmy głosi mistrzowi:
„Na kilka dni przed sylwestrem postanowiłem zaproponować kilka dań, które na pewno zapadną w pamięć Państwa gości. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że do ostatniego wieczoru w roku wszyscy, a zwłaszcza kobiety, muszą się bardzo gruntownie przygotować – odwiedzić fryzjera, wybrać kreację, przeszukać płytotekę, żeby znaleźć najlepsze hity do tańca – dlatego wybrałem potrawy, których przygotowanie nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni.
Są proste, ale dzięki użyciu niebanalnych składników, oryginalnych dodatków czy przypraw zyskują niezwykły smak. I mam nadzieję, że ten smak będzie jedną z tych rzeczy, którą Państwa goście zapamiętają z tegorocznego sylwestra.
Robert Sowa”
Tatar z łososia z żurawiną
składniki dla 4 osób
-duże czerwone jabłko
-5 łyżek nektaru żurawinowego
-50g świeżej żurawiny amerykańskiej
-łyżeczka syropu klonowego
-150g wędzonego łososia (w całości)
-150g marynowanego łososia (w całości)
-łyżeczka oliwy z oliwek
-świeżo mielony czerwony pieprz
-pęczek koperku
Jabłko umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej folią lub matą silikonową tak, aby nie nakładały się na siebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i susz przez 20-25 minut.
W teflonowym garnku podgrzej nektar żurawinowy, dodaj żurawinę i gotuj tak długo, aż jagody staną się miękkie i puszczą sok. Następnie wlej syrop klonowy i lekko zgnieć owoce (na przykład tłuczkiem do ziemniaków)
Oba rodzaje łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Z gotowych krążków jabłka i tatara ułóż minitorciki. Serwuj lekko schłodzone.