Kuchnia jak u Sowy - zmysłowe Walentynki

Już od 4 lutego z najnowszym numerem Party kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy".

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuchnia jak u Sowy - zmysłowe Walentynki
"Drodzy Państwo!

Walentynki budzą wiele emocji. Dla jednych są świętem kiczu, dla drugich – po prostu miłym dniem, który można spędzić z ukochaną osobą. Z roku na rok wymyślamy nowe sposoby na złożenie walentynkowych życzeń. Ja proponuję przygotowanie uroczystej kolacji przy świecach w domowym zaciszu. W taki wieczór najlepiej smakują potrawy z dodatkiem afrodyzjaków. Bo przecież każdy wie, że w kuchni, tak jak w sypialni, danie należy odpowiednio przyprawić: osłodzić (miód), ożywić (kolendra), ubarwić (szafran), zaostrzyć (chili), a wtedy powodzenie gwarantowane.

Do romantycznej kolacji proponuję się dobrze przygotować, a odpowiednie menu może okazać się kluczem do sukcesu. Oto moje hity, które sprawią, że uda wam się oczarować ukochaną osobę.

Smacznego i powodzenia!

Robert Sowa"


  


Krem ze świeżych pomidorów z serem rokfor

 Składniki dla 2 osób:


- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pomidory bez skóry
- 300 ml bulionu drobiowego
- 100 g sera rokfor
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- cukier
- pół łyżeczki sambal oelek
- pół szklanki śmietany kremówki 36%
- łyżka pestek dyni
- tymianek do smaku

Sposób wykonania:

Cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż na gorącej oliwie. Dodaj pomidory, chwilę podgotuj, wlej bulion i gotuj 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodaj 3/4 ilości pokrojonego na małe kawałki sera rokfor, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą sambal oelek. Cały krem zmiksuj, pod koniec zabiel śmietaną. Przed podaniem zupę posyp pozostałą częścią pokrojonego w kostkę sera rokfor i prażonymi pestkami dyni.