Dobierz mięso do potrawy
1. Udziec – jest mięsem uniwersalnym, kruchym i soczystym. Doskonale nadaje się do pieczenia w całości, a także do smażenia i na zrazy.
2. Łopatka – ma sporo błon dlatego najlepiej przeznaczyć ją do zmielenia np. na kotlety. Nadaje się także do duszenia (np. na gulasz) i gotowania.
3. Antrykot – poprzerastany tłuszczem i błonami. Odznacza się dużą kruchością oraz soczystością. Polecamy na rosół i do duszenia.
4. Rostbef – jeden z najlepszych kawałków wołowiny. Obrośnięty tłuszczem i grubą błoną jest delikatny i soczysty. Świetny do pieczenia i smażenia (np. na steki).
5. Polędwica - delikatna i łatwa w przygotowaniu. Nie wymaga długiej obróbki. Idealna do przygotowania tatarów, steków oraz zapiekania w cieście.
Najlepsze przyprawy do wołowiny:
1. Imbir
Świeży, posiekany doskonale pasuje do wołowiny smażonej z warzywami.
2. Papryczki chilli
Zaostrzą smak gulaszu i potraw ze smażoną, mieloną lub siekaną wołowiną.
3. Cynamon
Szczyptę warto dodać do duszonego, mielonego mięsa – zyska piękny aromat.
Zobacz jakie pyszności można przygotować z wołowiny:
evita0007 proponuje zrobić Gulasz wołowy na winie z dodatkiem czerwonej papryki.
Zgobisz zaprasza na Marynowane steki wołowe; Zbysiowa przesyła przepis na Bitki wołowe w paprykowym sosie
Zobacz inne przepisy z użyciem wołowiny >>>
Zobacz jak zrobić Zrazy wołowe:
Źródło: Poradnik domowy/ przepisy użytkownicy serwisu gotujmy.pl