Kuchnia polska - Idealna wołowina

Świeże mięso to podstawa smaku przyrządzanych z niego potraw. Dlatego dobrze jest mieć sprawdzony sklep i nauczyć się odróżniać kawałki świeże od zleżałych. Zobacz jak wybrać najlepsze części wołowiny oraz co z nich przygotować. Poznaj przepisy na smaczną wołowinę.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kuchnia polska - Idealna wołowina
Świeża wołowina  powinna być: jasnoczerwona, lekko wilgotna, matowa i sprężysta (po naciśnięciu wracać do poprzedniego kształtu). Dobre steki otrzymamy jedynie z wołowiny pochodzącej od krów ras mięsnych. Nie kupuj wołowiny jeśli jest: ciemna, z żółtym tłuszczem lub żylasta najprawdopodobniej pochodzi od starych sztuk (często nie ras mięsnych, a mlecznych, które przestały dawać mleko).


Dobierz mięso do potrawy

 

1. Udziec – jest mięsem uniwersalnym, kruchym i soczystym. Doskonale nadaje się do pieczenia w całości, a także do smażenia i na zrazy.

2. Łopatka – ma sporo błon dlatego najlepiej przeznaczyć ją do zmielenia np. na kotlety. Nadaje się także do duszenia (np. na gulasz) i gotowania.

3. Antrykot – poprzerastany tłuszczem i błonami. Odznacza się dużą kruchością oraz soczystością. Polecamy na rosół i do duszenia.

4. Rostbef – jeden z najlepszych kawałków wołowiny. Obrośnięty tłuszczem i grubą błoną jest delikatny i soczysty. Świetny do pieczenia i smażenia (np. na steki).

5. Polędwica - delikatna i łatwa w przygotowaniu. Nie wymaga długiej obróbki.  Idealna do przygotowania tatarów, steków oraz zapiekania w cieście.

 

Najlepsze przyprawy do wołowiny:
 

1. Imbir

Świeży, posiekany doskonale pasuje do wołowiny smażonej z warzywami.

2. Papryczki chilli

Zaostrzą smak gulaszu i potraw ze smażoną, mieloną lub siekaną wołowiną.

3. Cynamon

Szczyptę warto dodać do duszonego, mielonego mięsa – zyska piękny aromat.
 

 

Zobacz jakie pyszności można przygotować z wołowiny:
 

evita0007 proponuje zrobić Gulasz wołowy na winie z dodatkiem czerwonej papryki.
Zgobisz zaprasza na Marynowane steki wołoweZbysiowa przesyła przepis na Bitki wołowe w paprykowym sosie



Gulasz wołowy na winie Marynowane steki wołoweBitki wołowe w paprykowym sosie

 

Zobacz inne przepisy z użyciem wołowiny >>>


Zobacz jak zrobić Zrazy wołowe:


Źródło: Poradnik domowy/ przepisy użytkownicy serwisu gotujmy.pl