"Jeśli chcesz długo cieszyć się doskonałym samopoczuciem, mieć niespożytą energię, nowe pomysły i wciąż młodzieńczy zapał do twórczej pracy, to wzbogać swoją codzienną dietę o soczyste owoce i pełne witamin warzywa" - tak autorzy książki zachęcają czytelników nie tylko do zapoznania się z jej zawartością, ale przede wszystkim do wypróbowania jej przepisów i zmiany swoich przyzwyczajeń kulinarnych. Małgorzata i Norbert Duży pragną zaszczepić w Polakach nawyk zdrowego żywienia,przygotowywania dań z warzyw i owoców oraz produktów zawierających zdorwy tłuszcz roślinny. Przekonują, że dzięki temu będziemy zdrowsi i radośniejsi.
Autorzy zestawili przepisy, z których korzystają oni sami oraz ich znajomi. Książka jest podzielona na kilka działów, dzięki czemu, mimo ponad 440 zamieszczonych w niej receptur czytelnik nie zagubi się w tym gąszczu. Jednak na początku autorzy umieścili wstęp wprowadzający, który zawiera informacje na temat wegetarianizmu, jego zalet odżywczych, a także praktyczne rady dla tych, którzy chcielibyzrezygnować z mięsa bez uszczerbku dla zdrowia. Dzięki temu tekstowi możemy się też dowiedzieć dlaczego tak ważne dla diety bezmięsnej są warzywa strączkowe i jakie właściwości mają poszczegolne zioła. Wstęp ten zaopatrza czytelnika w dużą dawkę potrzebnych w kuchni informacji.
"Kuchnia wegetariańska" będzie dobrą lekturą uzupełniającą dla tych, którzy znają i stosują dietę bezmięsną. Dla tych, którzy nie są z nią zaznajomieni to świetny przewodnik nie tylko po prostych i smacznych przepisach, ale także po zasadach wegetariańskiego żywienia. Bon appetit!
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Kuchnia wegetariańska - przepisy >|