Kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska to lektura uzupełniającą dla wegetarian. Dla tych, którzy nie są zaznajomieni z wegetariańską dietą to świetny przewodnik nie tylko po przepisach...

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuchnia wegetariańska

"Jeśli chcesz długo cieszyć się doskonałym samopoczuciem, mieć niespożytą energię, nowe pomysły i wciąż młodzieńczy zapał do twórczej pracy, to wzbogać swoją codzienną dietę o soczyste owoce i pełne witamin warzywa" - tak autorzy książki zachęcają czytelników nie tylko do zapoznania się z jej zawartością, ale przede wszystkim do wypróbowania jej przepisów i zmiany swoich przyzwyczajeń kulinarnych. Małgorzata i Norbert Duży pragną zaszczepić w Polakach nawyk zdrowego żywienia,przygotowywania dań z warzyw i owoców oraz produktów zawierających zdorwy tłuszcz roślinny. Przekonują, że dzięki temu będziemy zdrowsi i radośniejsi.
 
Autorzy zestawili przepisy, z których korzystają oni sami oraz ich znajomi. Książka jest podzielona na kilka działów, dzięki czemu, mimo ponad 440 zamieszczonych w niej receptur czytelnik nie zagubi się w tym gąszczu. Jednak na początku autorzy umieścili wstęp wprowadzający, który zawiera informacje na temat wegetarianizmu, jego zalet odżywczych, a także praktyczne rady dla tych, którzy chcielibyzrezygnować z mięsa bez uszczerbku dla zdrowia. Dzięki temu tekstowi możemy się też dowiedzieć dlaczego tak ważne dla diety bezmięsnej są warzywa strączkowe i jakie właściwości mają poszczegolne zioła. Wstęp ten zaopatrza czytelnika w dużą dawkę potrzebnych w kuchni informacji.

Przepisy,których w tej książce mamy do dyspozycji ponad 440, pogrupowane są według kategorii potraw: sałatki, surówki i sosy, dania obiadowe, zupy, dipy, pasty do chleba i na koniec - ciasta, desery, napoje. Proste receptury ułożone są graficznie w sposób jasny i przejrzysty, co ułatwia korzystanie z nich. Dla każdego, kto nie jest dobrze zaznajomiony z wegetarianizmem sporym zaskoczeniem będzie bogactwo produktów, z których można przygotowywać dania bezmięsne. Wegetarianizm kojarzy się głównie z sałatą i kotletami sojowymi,jednak autorzy "Kuchni wegetariańskiej" udowadniają, że taka dieta jest rożnorodna i zdecydowanie nie ma mowy o nudzie w kuchni. Przykładem może służyć cały wachlarz propozycji przepisów na różne rodzaje kotletów. Oczywiście znajdziemy tu tradycyjne kotlety sojowe, ale poza tym możemy dowiedzieć się również, jak przygotować kotlety z ziemniaków, kalarepy, kabaczka, białego sera, ryżu, baklażana, sera żółtego i cukinii - wybór jest spory, a to nie wszystko, co przedstawiają swoim czytelnikom Małgorzata i Norbert Duży. Aby zapoznać się z resztą propozycji zachęcam do zapoznania się z zawartościa książki.

"Kuchnia wegetariańska" będzie dobrą lekturą uzupełniającą dla tych, którzy znają i stosują dietę bezmięsną. Dla tych, którzy nie są z nią zaznajomieni to świetny przewodnik nie tylko po prostych i smacznych przepisach, ale także po zasadach wegetariańskiego żywienia. Bon appetit!

Wydawnictwo: Studio Astropsychologii

Kuchnia wegetariańska - przepisy >|