„Kulinarne podróże z Podravką” zmierzają do finału

Siódme zarazem ostatnie warsztaty drugiej edycji projektu „Dzień z Podravką” odbyły się 10 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół i Placówek im. prof. Władysława Szefera w Krościenku.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
„Kulinarne podróże z Podravką” zmierzają do finału

Spotkania „Kulinarne podróże z Podravką”, tak jak już wszyscy doskonale wiedzą, składają się z dwóch etapów. W pierwszym uczestnicy poznają tajniki kuchni z różnych regionów świata - tym razem wspólnie z Łukaszem Piliszkiem uczyli się otwierać, przyrządzać oraz podawać ostrygi.

Uczestnicy przygotowali między innymi makaron z owocami morza, mątwę w białym winie i pomidorach, tuńczyka na kilka sposobów oraz sushi.

I tym razem dużą niespodzianką dla uczestników warsztatów okazała się wspólna zabawa polegająca na wybraniu przez uczniów pięć produktów, z których w bardzo krótkim czasie nasz mistrz oraz zaproszony gość – Kinga Bukowaska, przygotowali interesujące danie. Jak można było się spodziewać, młodzież starała się jak najbardziej skomplikować zadanie, wybierając teoretycznie niepasujące do siebie składniki.

Tym razem uczniowie wybrali: paprykę, miód, ajvar, szparagi oraz mandarynkę. Mistrz z asystentką przyrządzili karmelizowane w miodzie szparagi z pikantnym chutneyem paprykowo – mandarynkowym. Ten szybki pokaz twórczego kulinarnego gotowania, wzbudził ogromny podziw wśród uczestników warsztatów.

W drugim etapie, czyli konkursie dla młodych kucharzy, wzięło udział siedem trzyosobowych zespołów. Najlepsza okazała się drużyna w składzie: Aneta Bednarczyk, Kinga Potaśnik, Paulina Ziętasz.


 Fot. Stanisław Zachwieja

To duża niespodzianka, biorąc pod uwagę, że zwyciężczynie są uczennicami pierwszej klasy i pokonały drużyny złożone ze starszych kolegów – zdarzyło się to po raz pierwszy. Dziewczyny jeszcze raz gratulujemy!

Uczestnicy byli bardzo otwarci na nowe smaki. Panowała doskonała atmosfera, może też dlatego, ponieważ następnego dnia rozpoczynały się ferie zimowe.


Zwycięska przystawka, fot. Stanisław Zachwieja

Jak zwykle podczas całego dnia towarzyszyli nam zaproszeni goście – lokalni restauratorzy, media. Przedstawiciele kilku okolicznych szkół gastronomicznych oraz przyjaciel naszego projektu - Pan Krzysztof Domarecki – szef gastronomii firmy Thermaleo, do której należą luksusowe hotele, restauracje oraz pensjonaty w Szczawnicy. To w jednym z tych obiektów latem będzie miał praktykę laureat II edycji konkursu. O tym ważnym wydarzeniu już wkrótce.

Do udziału w warsztatach i tym razem zaprosiliśmy znanych w okolicy kucharzy i osoby ze świata gastronomii. Przedstawicielki lokalnych restauratorów – Pani Katarzyna i Kinga Bukowska z Zajazdu Leon zasiadły z nami w jury konkursu.

Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do dalszego śledzenia akcji na fanpage'u na Facebooku – oprócz informacji o programie znajdziecie tam także konkursy dla społeczności.