Kulinarne pomysły na Walentynki

  • 1

Przez żołądek do serca? Tak! Przygotuj dla swojej Walentynki lub Walentego potrawy pełne smaku. Odkryj kulinarne pomysły na Walentynki!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kulinarne pomysły na Walentynki
fot. Fotolia
Czekolada i krewetki to afrodyzjaki, których nie powinno zabraknąć w naszych walentynkowych daniach. Rozpalają serca i zmysły, więc warto wykorzystać je do skomponowania romantycznej kolacji. Taka uczta, bogatsza o pobudzające substancje może dostarczyć jeszcze wspanialszych doznań.

Na zmysł smaku i powonienia działa czekolada, która jest afrodyzjakiem, dzięki zawartości substancji psychoaktywnych - pobudzającej kofeiny, teobrominie i fenyloetyloaminie. Na deser koniecznie przygotujcie kruchą tartę czekoladową. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Słodki czekoladowy deser Serce Krewetki
Zdjęcia: Fotolia

Kolejnym afrodyzjakiem, który warto dodać do swojej walentynkowej kolacji są krewetki. Za sprawą zawartości cynku, selenu i witaminy E wspomagają pracę przysadki mózgowej, ta zaś steruje pracą gruczołów wydzielających hormony płciowe. Krewetki najsilniej działają surowe (trzeba na godzinę zanurzyć je w soku z cytryny) lub krótko smażone. Na danie główne idealny będzie makaron bucatini z krewetkami, czosnkiem i chili.

Więcej inspirujących dań znajdziecie w naszym dziale Przepisy Walentynkowe. Odkryjecie tam kulinarne pomysły nie tylko na romantyczną kolację, ale również na śniadanie do łóżka lub słodką przekąskę.

Ciasteczka
Zdjęcie: Fotolia

Walentynki to doskonała okazja do przygotowania pysznych dań oraz deserów. Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia potraw, które nagrodzimy wirtualami!