Zapomnijcie o kanapkach, parówkach czy jajecznicy. Teraz na śniadanie jemy sycące i zdrowe owsianki zarówno w wersji na słodko z owocami, cynamonem jak i w wersji wytrawnej z łososiem, szczypiorkiem lub jajkiem.
Koniec z rozgotowaną papką. Brukselka wraca do łask! Z tych miniaturowych kapustek można przyrządzić wiele smacznych dań m.in. zapiekanki, zupy, sałatki. Najlepiej smakują w wersji pieczonej, podsmażanej lub zblanszowanej. Warto wiedzieć, że nielubiane przez dzieci brukselki, można "przemycać" w zupach - mają wtedy łagodniejszy smak i aromat.
Zdjęcia: Fotolia
Kamut to najstarsza pszenica świata uprawiana już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Wyglądem przypomina ryż basmati (posiada brązową osłonkę ziaren). Zboże kamut cenione jest za słodki i lekko orzechowy smak. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, pieczywa oraz jako dodatek do zup i sałatek. Zawiera około 30 procent więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Sok z wykiełkowanych pędów pszenicy kamut dotlenia i oczyszcza organizm, a syrop może pełnić rolę słodzika. Zboże zawiera gluten, więc nie jest polecane osobom z celiakią.
Koniec z marnowaniem żywności. Warzywa jemy od korzenia do łodyżki. Idąc przykładem szefów kuchni wielu restauracji na świecie, od teraz nie zmarnuje się nic co da się zjeść. Zatem chrupiemy łodyżki, bulwy, kłącza, nasiona, listki – w nich tkwi smakowa bomba.
Mięsożercy również będą zadowoleni! Czas na domowe kiełbasy, wędliny i pasztety. Samodzielne przygotowanie mięsnych przysmaków nie jest trudne. Mięso jak i flak do przyrządzenia domowej kiełbasy powinny być dobrej jakości, bo nie ma nic lepszego niż pasztet domowej roboty na Wielkanoc lub kiełbasa na grilla na majówkę.
Zdjęcia: Fotolia
Kurka, tautoga czarna czy cefal pospolity to smaczne, lecz mało znane i uznawane za "śmieciowe" gatunki ryb. Zaplątują się w sieci rybackie, podczas połowów znanych gatunków. Te mało popularne rodzaje ryb pozwalają zachować równowagę w łowiskach oraz zmniejszają połów krewetek oraz takich ryb jak tuńczyk czy łosoś.
W tym roku kruszonki będziemy dodawać nie tylko do ciast i owoców ale również do warzyw, ryb i mięs. Do słonych kruszonek zamiast cukru użyjmy ziół, soli, orzechów lub parmezanu. Warto przygotować jagnięcinę lub karmelizowane warzywa pod ziołową kruszonką.
Liście brokuła wyrzucacie do kosza? Błąd! Jeśli lubicie warzywne lub owocowe koktajle dodajcie do nich garść liści brokuła, które zawierają całe mnóstwo witaminy A i C, żelaza, wapnia, potasu, kwasu foliowego oraz wspaniale odtruwają organizm.
Kwaśne smaki powracają. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą a nawet pomidorami, kalafiorem, burakami czy cukinią. Kiszonki to źródło witamin i minerałów cudownie wspierających naszą odporność.
W tym roku zamiast sięgać po zielony młody jęczmień warto wybrać liście Moringa - bogate w witaminę A, C, D, E oraz potas, żelazo, cynk, sód i magnez. Proszek z liści Moringa wpływa na prawidłowe trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia system odpornościowy oraz odtruwa organizm z toksyn. Jest bardzo odżywczym dodatkiem, idealnie pasuje dodany do koktajli czy jogurtów.
Zdjęcia: Fotolia
Żółta i znana od wieków kurkuma powinna na nowo zagościć w naszej kuchni. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, chroni serce oraz wspomaga pracę mózgu. Znamy ją w wersji sproszkowanej, ale warto także sięgnąć po korzeń kurkumy, który możemy wykorzystać podobnie jak korzeń imbiru. Kurkumę warto dodać do koktajli, kasz, zup oraz gulaszy.
Skuście się i spróbujcie jak smakuje kaki. Ten słodki, żółtoczerwony owoc o bardzo dużej zawartości karotenu swoim wyglądem przypomina pomidor. Jemy go na surowo. Z kaki można również przyrządzić konfitury, galaretki oraz dodać do deserów.
Zdjęcia: Fotolia
W tym roku warto pokusić się o domową wędzarnię lub możliwość gotowania na żywym ogniu. To powrót do korzeni i wspieranie kuchni od podstaw. Bo nie ma nic lepszego niż samodzielnie uwędzona ryba lub domowej roboty kiełbasa wrzucona na ruszt w trakcie majówki.
My w 2016 roku stawiamy na kaki, kurkumę oraz kiszonki i brukselkę. A jakie są Wasze typy, co zagości na Waszych talerzach w tym roku? Życzymy Wam smacznego 2016 roku!
Koniec z rozgotowaną papką. Brukselka wraca do łask! Z tych miniaturowych kapustek można przyrządzić wiele smacznych dań m.in. zapiekanki, zupy, sałatki. Najlepiej smakują w wersji pieczonej, podsmażanej lub zblanszowanej. Warto wiedzieć, że nielubiane przez dzieci brukselki, można "przemycać" w zupach - mają wtedy łagodniejszy smak i aromat.
Zdjęcia: Fotolia
Kamut to najstarsza pszenica świata uprawiana już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Wyglądem przypomina ryż basmati (posiada brązową osłonkę ziaren). Zboże kamut cenione jest za słodki i lekko orzechowy smak. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, pieczywa oraz jako dodatek do zup i sałatek. Zawiera około 30 procent więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Sok z wykiełkowanych pędów pszenicy kamut dotlenia i oczyszcza organizm, a syrop może pełnić rolę słodzika. Zboże zawiera gluten, więc nie jest polecane osobom z celiakią.
Koniec z marnowaniem żywności. Warzywa jemy od korzenia do łodyżki. Idąc przykładem szefów kuchni wielu restauracji na świecie, od teraz nie zmarnuje się nic co da się zjeść. Zatem chrupiemy łodyżki, bulwy, kłącza, nasiona, listki – w nich tkwi smakowa bomba.
Mięsożercy również będą zadowoleni! Czas na domowe kiełbasy, wędliny i pasztety. Samodzielne przygotowanie mięsnych przysmaków nie jest trudne. Mięso jak i flak do przyrządzenia domowej kiełbasy powinny być dobrej jakości, bo nie ma nic lepszego niż pasztet domowej roboty na Wielkanoc lub kiełbasa na grilla na majówkę.
Zdjęcia: Fotolia
Kurka, tautoga czarna czy cefal pospolity to smaczne, lecz mało znane i uznawane za "śmieciowe" gatunki ryb. Zaplątują się w sieci rybackie, podczas połowów znanych gatunków. Te mało popularne rodzaje ryb pozwalają zachować równowagę w łowiskach oraz zmniejszają połów krewetek oraz takich ryb jak tuńczyk czy łosoś.
W tym roku kruszonki będziemy dodawać nie tylko do ciast i owoców ale również do warzyw, ryb i mięs. Do słonych kruszonek zamiast cukru użyjmy ziół, soli, orzechów lub parmezanu. Warto przygotować jagnięcinę lub karmelizowane warzywa pod ziołową kruszonką.
Liście brokuła wyrzucacie do kosza? Błąd! Jeśli lubicie warzywne lub owocowe koktajle dodajcie do nich garść liści brokuła, które zawierają całe mnóstwo witaminy A i C, żelaza, wapnia, potasu, kwasu foliowego oraz wspaniale odtruwają organizm.
Kwaśne smaki powracają. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą a nawet pomidorami, kalafiorem, burakami czy cukinią. Kiszonki to źródło witamin i minerałów cudownie wspierających naszą odporność.
W tym roku zamiast sięgać po zielony młody jęczmień warto wybrać liście Moringa - bogate w witaminę A, C, D, E oraz potas, żelazo, cynk, sód i magnez. Proszek z liści Moringa wpływa na prawidłowe trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia system odpornościowy oraz odtruwa organizm z toksyn. Jest bardzo odżywczym dodatkiem, idealnie pasuje dodany do koktajli czy jogurtów.
Zdjęcia: Fotolia
Żółta i znana od wieków kurkuma powinna na nowo zagościć w naszej kuchni. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, chroni serce oraz wspomaga pracę mózgu. Znamy ją w wersji sproszkowanej, ale warto także sięgnąć po korzeń kurkumy, który możemy wykorzystać podobnie jak korzeń imbiru. Kurkumę warto dodać do koktajli, kasz, zup oraz gulaszy.
Skuście się i spróbujcie jak smakuje kaki. Ten słodki, żółtoczerwony owoc o bardzo dużej zawartości karotenu swoim wyglądem przypomina pomidor. Jemy go na surowo. Z kaki można również przyrządzić konfitury, galaretki oraz dodać do deserów.
Zdjęcia: Fotolia
W tym roku warto pokusić się o domową wędzarnię lub możliwość gotowania na żywym ogniu. To powrót do korzeni i wspieranie kuchni od podstaw. Bo nie ma nic lepszego niż samodzielnie uwędzona ryba lub domowej roboty kiełbasa wrzucona na ruszt w trakcie majówki.
My w 2016 roku stawiamy na kaki, kurkumę oraz kiszonki i brukselkę. A jakie są Wasze typy, co zagości na Waszych talerzach w tym roku? Życzymy Wam smacznego 2016 roku!
Jedzonko5656
LauraLaura
karola25
SylaUla