Pasztet jest jedną z najpopularniejszych wędlin. Tradycyjnie przygotowywany z gotowanego, zmielonego mięsa z wątróbką, jajkiem, czerstwą bułką i przyprawami. I o ile każdy kucharz i pani domu mają na niego swoje własne sposoby, ja przedstawiam kilka wspaniałych dodatków, które odmienią zupełnie smak tradycyjnego pasztetu.
Pokrojona papryka czy pomidory, nadadzą nie tylko smaku, ale i koloru. Fantastyczne są też pasztety z dodatkiem fasoli. Idealnie sprawdzają się też pasztety z samych warzyw, wegetariańskie na bazie właśnie fasoli, soczewicy, ciecierzycy lub pieczonych warzyw.
2. Zioła - wspaniałe, pachnące zioła wprost z ogrodu nadadzą pasztetowi wspaniałego aromatu. Możemy dodać posiekaną natkę z pietruszki, szczypiorek, majeranek, czy rozmaryn, ale też bazylię i tymianek. Bardzo dobrze sprawdzą się też mieszanki ziół.
3. Owoce - te suszone, jak i prosto z ogrodu czy sadu. Najpopularniejszym dodatkiem do pasztetu jest bez wątpienia suszona żurawina. Równie dobrze sprawdzą się też czerwone porzeczki, wiśnie, suszone śliwki i morele. Warto także wypróbować bardziej niecodzienne owoce, jak jagoda kamczacka, czy jagody goji.
4. Orzechy - włoskie, laskowe, ale też bardziej ciekawe, jak migdały, nerkowce czy nawet orzeszki ziemne. Posiekane, albo dodawane do pasztetu w całości, dodadzą nie tylko smaku, ale pasztet zyska bardzo ciekawą fakturę.
5. Pestki i nasiona - do mięsa na pasztet możemy dodać też uprażone pestki słonecznika, dyni, czy całe mieszanki nasion. Podprażone na suchej patelni będą stanowiły bardzo ciekawy dodatek do pasztetu.
6. Kasze - mogą stanowić bazę pasztetu, lub jedynie dodatek do nich. Nadają ciekawej faktury i smaku. Bardzo ciekawa jest przede wszystkim kasza gryczana, jaglana czy pęczak. Można też wypróbować mannę czy kukurydzianą, które idealnie wiążą pozostałe składniki.
7. Przyprawy - tu można sobie pozwolić na największe szaleństwa i eksperymenty. Poza tradycyjną gałką muszkatołową, bardzo dobrze sprawdzi się wędzona papryka, curry, kminek, ale też tak oryginalne połączenia, jak cynamon i imbir. Wszystko zależy od naszej inwencji.
karola25
weronikaS