Precyzyjnie ścielimy obrus... Odpowiednio dobieramy porcelanę... Obrus i porcelana to nie jedyne elementy, o które należy zadbać zanim zasiądziemy do stołu. Muszą się na nim pojawić także, szczycące się imponującą tradycją sztućce. Spośród bogatej oferty marki Villa Italia, każdy wybierze kolekcję idealnie pasującą do stołu i okazji.
Oryginalne sztućce marki Villa Italia wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Wyróżniają się ciekawymi deseniami i niebanalnymi kształtami. Świetnie wyglądać będą zarówno podczas uroczystego obiadu z rodziną, romantycznej kolacji we dwoje jak i hucznej imprezy z przyjaciółmi. Przygotowując się do tej uroczystości pamiętać jednak trzeba, że właściwie ich ułożenie jest wyrazem obycia towarzyskiego i znajomości kultury spożywania posiłków. Warto zatem pamiętać o podstawowych zasadach, które temu towarzyszą.
Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te sztućce, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce.
Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić.
Ciekawostką jest, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.
Oryginalne sztućce marki Villa Italia wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Wyróżniają się ciekawymi deseniami i niebanalnymi kształtami. Świetnie wyglądać będą zarówno podczas uroczystego obiadu z rodziną, romantycznej kolacji we dwoje jak i hucznej imprezy z przyjaciółmi. Przygotowując się do tej uroczystości pamiętać jednak trzeba, że właściwie ich ułożenie jest wyrazem obycia towarzyskiego i znajomości kultury spożywania posiłków. Warto zatem pamiętać o podstawowych zasadach, które temu towarzyszą.
Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te sztućce, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce.
Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić.
Ciekawostką jest, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.
Gość