Wiele osób przedkłada smak dobrej, aromatycznej, świeżo parzonej herbaty nad kawę. Herbatę parzymy w specjalnych, małych, porcelanowych imbryczkach, zawsze świeżą. Ekspresową podajemy tylko, gdy gość właśnie taką sobie życzy. Do filiżanek lub szklanek, ustawionych na spodeczkach, wlewamy ciepłą esencję, uzupełniamy wrzącą wodą i tak podajemy. Chłodna herbata, podana gościom, to wielki nietakt.
Zwolennikom herbaty ze śmietanką podajemy ją w oddzielnym dzbanku. W specjalnym dzbanuszku najpierw dajemy gorącą, zagotowaną śmietankę, do niej herbatę - nigdy odwrotnie.
Herbatę podajemy w dużych filiżankach z bardzo cienkiej porcelany lub szklankach, które ustawiamy na szklanych spodeczkach. Nakrywając stół do herbaty, ustawiamy na nim odpowiednio dobraną cukiernicę. Do każdego typu nakrycia pasuje cukiernica srebrna. Jeżeli podajemy do herbaty cytrynę, jej plasterki układamy na szklanej lub kryształowej tacce albo na płaskim talerzyku. Obok kładziemy specjalny, mały widelczyk do wkładania plasterków do napoju.
Jeżeli podajemy herbatę w szklankach, ciasta i ciasteczka podajemy na szklanej lub kryształowej paterze, do tego - szklane lub kryształowe talerzyki. Do herbaty podanej w filiżankach, ciasto układamy na paterze lub specjalnym talerzyku do kompletu. Do tego stawiamy stanowiącą całość cukiernicę i dzbanuszek do śmietanki.
Gdy na stole chcemy postawić świecznik, powinien być on wtedy dobrany do nakrycia. Do każdego będzie pasował świecznik srebrny, podobnie jak cukiernica.
Poznaj lepiej cudowny napój zwany herbatą. >>>
weronikaS