Sposób przygotowania:
kulki z pyr z kaczką
Pyzy: Ziemniaki surowe zetrzeć i zmiksować. Następnie odcisnąć przez szmatę i zlać wytworzony sok, do ziemniaków dodać pozostały z soku krochmal. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do zmielonych surowych ziemniaków. Dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą mase. Z ciasta formować kulki. Kulkę rozpłaszczamy nakładamy kulkę farszu i zaklejamy ponownie formując kule. Ugotować jedną na próbę. Jeżeli ciasto się nie rozpada, przygotować resztę pyz. Gdyby ciasto rozkleiło się podczas gotowania dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotować pyzy ok. 3 minut po wypłynięciu. Farsz: Usmażyć piersi kaczki. Przesmażyć część boczku (zostawić ok 100-150g do okrasy) z czosnkiem i cebulą dodać sól, pieprz, majeranek, cząber. Wszystko zmielić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę. Formować kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie zawijać w ciasto jak opisano powyżej. Okrasa: Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na jeszcze chłodną patelnie, aby wraz z jej podgrzewaniem powoli zaczął się z niego wytapiać tłuszcz, dodać pokrojone w kostkę jabłko, gdy się lekko podsmaży dodać drobno posiekaną cebule, sól pieprz, majeranek i gotowe. Polać okrasą ugotowane pyzy. smacznego!