Kurczak Imbirowo – miodowy

  • 1

Danie jest dostępne w dodatkowym menu w eco barze „Green Peas” w Warszawie przy ul. Szpitalna 5.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak Imbirowo – miodowy
Składniki:

4 udka kurczaka
Kawałek imbiru (ok. 2 cm)
4 ząbki czosnku
50 ml sosu sojowego ciemnego
50 ml wody
50 ml miodu płynnego
20 ml oliwy
Przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek

Przygotowanie:

Udka wyluzować z kości, posypać solą i majerankiem i odstawić na 2 godziny
Marynata: imbir i czosnek posiekać, dodać oliwę, sos sojowy, miód i wymieszać. Zalać udka marynatą na 12 godzin. Po tym okresie piec w piekarniku ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Udka polecam z młodymi ziemniakami lub brązowym ryżem. Gotowe udka w marynacie powinny mieć kolor ciemno – brązowy.
Wszystkie składniki polecam kupić prosto od gospodarzy prowadzących ekologiczne gospodarstwo lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Tylko mięso drobiowe z atestowanego gospodarstwa ekologicznego daje 100% gwarancję pochodzenia naturalnego.

Danie jest dostępne w dodatkowym menu w eco barze „Green Peas” w Warszawie przy ul. Szpitalna 5.

Autor: Grzegorz Dereń - kucharz
GREEN PEAS – eco bar & coffee
Ul. Szpitalna 5 (przy ul. Chmielnej), Warszawa