Kurkuma jest jako przyprawa stosowana obecnie coraz częściej, nazywana jest nawet indyjskim szafranem. Daje przyprawom intensywny żółty smak – lub – jeśli dodamy jej odpowiednio mniej – jasnożółty.
Inaczej niż w przypadku szafranu – pozyskiwana jest nie z pręcików kwiatów, ale z kłączy.
Co istotne – najpierw owe kłącza gotuje się, a dopiero potem studzi, wysusza i miele.
Kurkumę można dodawać głównie ze względu na barwę – do ryżu, by uzyskać inny niż biały kolor. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością – jak ze wszystkim także tutaj trzeba zachować umiar. Zbyt dużo kurkumy sprawi, że danie będzie niesmaczne. Ma zapach przypominający pieprz oraz piżmo z delikatną nutą imbiru.
Inaczej niż w przypadku szafranu – pozyskiwana jest nie z pręcików kwiatów, ale z kłączy.
Co istotne – najpierw owe kłącza gotuje się, a dopiero potem studzi, wysusza i miele.
Kurkumę można dodawać głównie ze względu na barwę – do ryżu, by uzyskać inny niż biały kolor. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością – jak ze wszystkim także tutaj trzeba zachować umiar. Zbyt dużo kurkumy sprawi, że danie będzie niesmaczne. Ma zapach przypominający pieprz oraz piżmo z delikatną nutą imbiru.