Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
Tylko jedna miska i blisko 100 różnorodnych przepisów
Lokalne produkty i innowacyjne połączenia smaków
Uniwersalne składniki i sezonowa kuchnia
Są tacy, którzy przestrzegają przed czynieniem z jedzenia nagrody. Trudno jednak tak nie myśleć, kiedy już samo skomponowanie ulubionych składników sprawia radość. Smak gotowego połączenia musi więc być nagrodą.
Autorką "Miski szczęścia" jest Laura Osęka, użytkownikom Gotujmy znana m.in. z cyklu Wgryzamy się w książki kucharskie. Prywatnie jest posiadaczką liczącej około 1000 pozycji kolekcji książek kulinarnych, do których właśnie dołączyła pierwsza autorska pozycja. Jak sama mówi, jedzenie z miski to Jej najprostszy sposób na szczęście, którym chce się podzielić. Przepisy, które znalazły się w tej książce to gotowe pomysły na posiłek, którym możesz delektować się w gronie bliskich Ci osób, zjeść w samotności lub zabrać ze sobą do pracy.
Miska szczęścia po polsku
Książka składa się z 4 części, odpowiadającym kolejnym porom roku: znajdziemy tu przepisy uporządkowane wg dostępnych sezonowo produktów. Ułatwieniem jest lista produktów sezonowych umieszczona na początku każdej części. Każdy przepis został zilustrowany i poprzedzony słowem wstępu.Co istotne, do wykonania dań nie będziesz potrzebować skomplikowanych sprzętów: najczęściej wystarczą dobre noże, garnek, patelnia, tarka, czasem przyda się też blender. Nie zaskoczą Cię także nazwy składników, które są potrzebne do przygotowania potraw.
Dodatkowym atutem są wskazówki dotyczące gotowania kaszy, przygotowania pesto czy bulionu. Znajdziesz tu także przepisy na mleko i masło roślinne. Produkty dobrej jakości i prosty przepis to klucz do sukcesu. Może to właśnie od "Miski szczęścia" zaczniesz swoją przygodę z gotowaniem...?