Książki kulinarne idealne na prezent!

  • 1

Książka kulinarna to świetny pomysł na prezent! Specjalnie dla Was wybraliśmy 8 pozycji, które warto kupić. Zobacz, co polecamy i zrób prezent bliskiej osobie lub... po prostu sobie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Książki kulinarne idealne na prezent!
fot. Adobe stock
Oto 8 książek kulinarnych idealnych na prezent gwiazdkowy! Większość pozycji książkowych miało swoje premiery w ostatnich miesiącach tego roku, więc nie musisz martwić się o to, że osoba obdarowywana już je posiada. 

To nie jest ranking - przy wyborze kieruj się zainteresowaniami bliskiej osoby. Na samym dole listy też znajdują się prawdziwe perełki! Oceniamy zarówno treść książek jak i walory estetyczne. Wzięliśmy także pod uwagę opinie osób, które już posiadają te książki w swoich zbiorach. 

1. Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Wprawdzie nie ocenia się książki po okładce, jednak w tym przypadku nie da się tego nie robić! Minimalistycznie zaprojektowana stanowi zachętę do tego, by zajrzeć do środka. Co tam znajdziemy? Mówiąc najprościej: przepisy na dania, które można podać w jednej misce. I to dosłownie, bo "bohaterem" tej książki jest jedno, konkretne naczynie.

To książka, z której warto korzystać przez cały rok, a ułatwia to praktyczny podział na cztery pory roku. Doskonały pomysł na prezent dla kulinarnych laików, osobom biegłym w sztuce kulinarnej dostarczy ciekawych inspiracji.

Autorem "Miski szczęścia" jest Laura Osęka, która recenzowała książki w naszym cyklu: Wgryzamy się w książki kucharskie.

Laura Osęka, Miska szczęścia

Data premiery: 31.10. 2018

2. Dzikie kiszonki i inne fermentacje

Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, tak potrzebnej w okresie przeziębień i grypy. Czy zatem warto mieć tę książkę zimą? Oczywiście! Blogerki Małgorzata Ruszkowska i Kaja Nowakowska, autorki bloga Mead Ladies pokazują, jak smacznie i bezpiecznie fermentować rośliny, których być może nawet nie podejrzewalibyśmy o to, że są jadalne... 

Jeśli nadal nie wiesz, czy ta książka będzie dobrym wyborem na prezent, koniecznie odwiedź bloga. Znajdziesz na nim wiele ciekawych opisów mało znanych ziół, grzybów i warzyw. Prawdziwa kopalnia wiedzy!
 

Dzikie kiszonki i inne fermentacje
Data premiery: 09.05.2018

3. Ugotuj mi tato

Wspólne dzieło Joanny i Tomasza Jakubiaków. Rodzeństwo dzieli się pomysłami na śniadania, obiady, kolacje i desery, które przenoszą nas do smaków dzieciństwa. W książce, oprócz przepisów, znalazły się także propozycje wspólnych zabaw z dziećmi i wskazówki, jak zorganizować gotowanie z kilkulatkiem. Świetna propozycja dla zabieganych rodziców!

Więcej o książce przeczytasz tutaj: Ugotuj mi tato - książka dla ojców i dla dzieci.

Ugotuj mi tato
Data premiery: 23.05.2018

4. Pyszne kolacje


Fajne, proste, smaczne propozycje sprawiają, że to książka absolutnie dla każdego! Wiele pozytywnych recenzji zdecydowanie zachęca do jej kupienia. Czytelnicy zwracają uwagę na praktyczne aspekty, takie jak ten, że autorka korzysta z produktów prostych, niewyszukanych, dostępnych dla każdego.

Pyszne kolacje to nie tylko świetny pomysł na prezent dla amatorów łatwego i przyjemnego gotowania. Z pewnością ucieszy każdego fana Ani Starmach!

Ania Starmach, Pyszne kolacje

Data premiery: 31.10.2018

5. Wściekły kucharz

W sumie to jedna z dwóch pozycji w tym zestawieniu, która nie ma polskiego autora. Nie do końca jest to książka kulinarna, choć dotyczy zarówno gotowania jak i diet oraz popularnych mód jedzeniowych. Dla kogo polecamy? Chyba dla osób, które trochę zatraciły się w poszukiwaniu jedynej słusznej drogi żywieniowej. Dobra lektura dla młodych osób, które łatwo ulegają pseudonaukowym hasłom i teoriom.

Anthony Warner rozprawia się z popularnymi mitami żywieniowymi, nie zostawia suchej nitki na modnych blogerach czy kucharzach celebrytach.

Wściekły kucharz

Data premiery: 22.08.2018
 

6. Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit


Idealny prezent dla fanów burgerów i nie tylko. Cenimy fachowe podejście do sprawy i jasne wskazówki, jak panować nad tym, co ląduje na talerzu. Autorem książki jest Michał Wrzosek, z wykształcenia dietetyk kliniczny, internetowej społeczności szerzej znany poprzez działalność na portalach społecznościowych.

Autor udowadnia, że właściwie wszystkie nafaszerowane chemią dania i produkty można zastąpić zdrowymi. 30 przepisów na klasyczne i szybkie dania, które zaspokoją apetyt na fast foody. 

Szybko i zdrowo czyli fast food w wersji fit.

Data premiery: 14.11.2018

7. Sztuka koktajlu

Absolutna nowość, już dostępna w przedsprzedaży! Co w niej znajdziemy? 40 przepisów na niebanalne koktajle, które urozmaicą menu każdej domówki. Doskonały prezent dla domorosłych barmanów. Autorem tej pozycji jest Patryk Mitręga, ceniony w środowisku barman, który zdradza czytelnikom tajemnice swojej profesji. 

Sztuka koktajlu to lektura pełna anegdot i prostych receptur.

Sztuka koktajlu, Patryk Mitręga
Data premiery: 12.12.2018

8. Filmowe menu


Filmowe menu. Przewodnik kulinarny dla miłośników kina traktujemy trochę z przymrużeniem oka, bo jest to przewodnik bardzo subiektywny. Co w nim znajdziemy? Między innymi przepis na kanapkę o szczególnych właściwościach z filmu Kiedy Harry poznał Sally czy boeuf bourguignon z filmu Julie i Julia.

Autor książki, Andrew Rea prowadzi popularny kanał w serwisie YouTube.


Filmowe menu

Data premiery: 12.10.2018