Zioła na talerzu - premiera książki pachnącej ziołami!

"Zioła na talerzu" to książka, w której znajdziecie 75 świetnych przepisów na aromatyczne dania z wykorzystaniem świeżych ziół. Zobaczcie naszą relację ze spotkania z jej autorami!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zioła na talerzu - premiera książki pachnącej ziołami!
fot. EPOKA
16 kwietnia w warszawskim studio kulinarnym FoodLab miała miejsce promocja prawdziwie aromatycznej pozycji na polskim rynku książek kulinarnych. "Zioła na talerzu" to wspólne dzieło 15 popularnych i niezwykle utalentowanych kucharzy i szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych. Oto nasza relacja z tego inspirującego spotkania!

Co znajdziecie w książce?

"Zioła na talerzu" to zbiór 75 pysznych przepisów i 15 aromatycznych historii o ziołach. Podzielili się nimi: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Grzegorz Łapanowski, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Tomek Woźniak i Jurek Sobieniak.

Każdy z nich wziął na warsztat jedno zioło, z którym wiąże swoją opowieść  i dzieli się z Czytelnikami swoim ulubionym przepisem. I tak Zofia Cudny poleca swój drożdżowy wieniec z pietruszką, Lara Gessler serwuje maślane ciasteczka z oregano, a Maia Sobczak proponuje lody rozmarynowo-limonkowe.

Soczyste historie o ziołach doskonale ilustrują przepisy - do każdego z nich dobrano pięć różnorodnych przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tu doskonałe dania dla wielbicieli słodkości, mięs oraz kuchni wegetariańskiej. W książce znaleźć można również informacje o prozdrowotnych właściwościach ziół, opracowaną przez dietetyk Violę Urban, a także porady jak dbać o zioła zarówno te doniczkowe, jak i cięte.

Promocja książki "Zioła na talerzu" - zdjęcia


Promocja książki "Zioła na talerzu"

Inspirujące rozmowy na temat książki... Fot. EPOKA

 
Promocja książki "Zioła na talerzu"
 
Tomasz Jakubiak przybliżył nam bazylię tajską. Fot. EPOKA

 
 
Promocja książki "Zioła na talerzu"
 

Grzegorz Łapanowski opowiedział o tym, jak działa na niego zapach majeranku. Fot. EPOKA
 
 
Grzegorz Łapanowski i Wojciech Kozłowski
 

Wojciech Kozłowski - inicjator projektu "Zioła na talerzu" w rozmowie z Grzegorzem Łapanowskim. Fot. EPOKA

 
 
Promocja książki "Zioła na talerzu"

Na śniadaniu prasowym nie zabrakło pyszności ze świeżymi ziołami. Fot. EPOKA
 

Partnerem wydania jest Baziółka, producent świeżych ziół. Autorem fotografii jest EPOKA.