Kto lubi gotować wie, że książek kulinarnych jest w brud, a co jedna to ładniejsza, grubsza i droższa. Nie oceniaj książki po okładce! Skorzystaj z kilku porad które oszczędzą Twój portfel oraz miejsce na półce.
1. Treść, przepisy, zdjęcia? Co lubisz?
Przed zakupem dokładnie zastanów się co cenisz w książkach kulinarnych. Czy są to zdjęcia, przypowiastki, a może same przepisy? Im więcej jednego, tym mniej drugiego! Książki kulinarne można z grubsza podzielić na: opowiadania ilustrowane przepisami, spis przepisów (z lub bez małych historyjek), oraz albumy w których ilość przepisów jest znikoma. Zastanów się co lubisz i co potrzebujesz oraz oceń pod tym kątem upatrzoną pozycję.
2. Wytrzymałość i praktyczność
Może kuchnia to nie pole bitwy, ale bywa gorąco. Jeśli chcesz z książki korzystać, niech będzie praktyczna. Sprawdź czy papier i okładka nie są zbyt delikatne. Bardzo dobrze spisują się zakładki, im więcej tym lepiej. Możesz też sprawdzić jak książka się rozkłada, czy nie będzie się zamykać lub pękać na brzegu.
3. Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia
Pełno jest książek...w których brak zdjęć. Jeśli nie masz dobrej wyobraźni od razu z nich zrezygnuj. Ale nie przesadź też w drugą stronę. Za duża ilość zdjęć to album, nie praktyczna książka. Zobacz też czy fotografie dobrze oddają przepisy. Zdarza się, że wydawnictwa korzystają z bazy zdjęć, które niekoniecznie dobrze ilustrują tekst.
4. Składniki
Nawet najprostszego dania nie przygotujesz bez podstawowych składników. Sprawdź czy przepisy opierają się na dostępnych produktach. Jeśli są niedostępne to czy np. tłumacz podaje zamienniki? Zwróć też uwagę na półprodukty. Czy tort robiony jest na gotowym biszkopcie, czy jest na niego przepis? Jeśli wolisz wszystko robić samodzielnie to „ułatwienie” może nie być Ci w smak.
5. Czas to pieniądz oraz inne potrzebne informacje
Bardzo dobrze, gdy książka podaje czas przygotowywania przepisów. Sprawdź ile mają najciekawsze dania i oceń czy tyle masz. Inne przydatne informacje to: dokładnie podane miary (w polskiej jednostce) i ilość porcji.
6. Co podać?
Zastanów się jakie przepisy Cię interesują. Może same obiady? Wtedy przystawki i desery będą Ci zbędne. A może określona kuchnia? Zastanów się też czego nie ma w Twojej bibliotece. Przykładowo, dania staropolskie prawdopodobnie będą dublować przepisy.
To tylko kilka moich spostrzeżeń po zebraniu wielu, częściowo niepotrzebnych, pozycji książkowych. Jakie są Wasze?
1. Treść, przepisy, zdjęcia? Co lubisz?
Przed zakupem dokładnie zastanów się co cenisz w książkach kulinarnych. Czy są to zdjęcia, przypowiastki, a może same przepisy? Im więcej jednego, tym mniej drugiego! Książki kulinarne można z grubsza podzielić na: opowiadania ilustrowane przepisami, spis przepisów (z lub bez małych historyjek), oraz albumy w których ilość przepisów jest znikoma. Zastanów się co lubisz i co potrzebujesz oraz oceń pod tym kątem upatrzoną pozycję.
2. Wytrzymałość i praktyczność
Może kuchnia to nie pole bitwy, ale bywa gorąco. Jeśli chcesz z książki korzystać, niech będzie praktyczna. Sprawdź czy papier i okładka nie są zbyt delikatne. Bardzo dobrze spisują się zakładki, im więcej tym lepiej. Możesz też sprawdzić jak książka się rozkłada, czy nie będzie się zamykać lub pękać na brzegu.
3. Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia
Pełno jest książek...w których brak zdjęć. Jeśli nie masz dobrej wyobraźni od razu z nich zrezygnuj. Ale nie przesadź też w drugą stronę. Za duża ilość zdjęć to album, nie praktyczna książka. Zobacz też czy fotografie dobrze oddają przepisy. Zdarza się, że wydawnictwa korzystają z bazy zdjęć, które niekoniecznie dobrze ilustrują tekst.
4. Składniki
Nawet najprostszego dania nie przygotujesz bez podstawowych składników. Sprawdź czy przepisy opierają się na dostępnych produktach. Jeśli są niedostępne to czy np. tłumacz podaje zamienniki? Zwróć też uwagę na półprodukty. Czy tort robiony jest na gotowym biszkopcie, czy jest na niego przepis? Jeśli wolisz wszystko robić samodzielnie to „ułatwienie” może nie być Ci w smak.
5. Czas to pieniądz oraz inne potrzebne informacje
Bardzo dobrze, gdy książka podaje czas przygotowywania przepisów. Sprawdź ile mają najciekawsze dania i oceń czy tyle masz. Inne przydatne informacje to: dokładnie podane miary (w polskiej jednostce) i ilość porcji.
6. Co podać?
Zastanów się jakie przepisy Cię interesują. Może same obiady? Wtedy przystawki i desery będą Ci zbędne. A może określona kuchnia? Zastanów się też czego nie ma w Twojej bibliotece. Przykładowo, dania staropolskie prawdopodobnie będą dublować przepisy.
To tylko kilka moich spostrzeżeń po zebraniu wielu, częściowo niepotrzebnych, pozycji książkowych. Jakie są Wasze?
Nina W.
Noruas
Nina W. napisał(a):
Weronika91