Ugotuj mi tato - dla kogo jest ta książka?
Przede wszystkim polecamy ją ojcom i to właśnie tym, którzy czasem chcieliby coś ugotować, ale - no właśnie - nie wiedzą co! Ta książka to zbiór przepisów i poradnik w jednym. Tomasz Jakubiak podaje gotowe przepisy na dania idealne dla dzieci, w dodatku dosyć proste do wykonania i niezbyt czasochłonne. Potrzebujesz jedynie 40 minut, by przygotować to najbardziej "skomplikowane" danie!Joanna Jakubiak podpowiada jak i kiedy angażować dzieci do wspólnego gotowania, aby sprawiało im to frajdę, a nie stanowiło przykry obowiązek. W książce znajdziesz też garść inspiracji w co się bawić po wspólnie przygotowanym i zjedzonym posiłku. Kto wie, może Twoje dziecko to przyszły szef kuchni, a może to w Tobie drzemie kulinarny talent, o którym nie miałeś pojęcia? Jedno jest pewne: ta książką to obietnica Waszej wspólnej kulinarnej podróży, na końcu której znajdziecie bogato zastawiony stół wyśmienitym jedzeniem!
Co na temat Ugotuj mi tato mówią jej autorzy?
Asia i Tomek miłość do gotowania (i jedzenia) wynieśli z domu i tą pasją starają się podzielić na kartach swojej książki.
Mama i tata zawsze powtarzali nam: „Rodzina zaczyna się przy stole”. I dziś obydwoje wiemy, że tak właśnie jest. Jesteśmy nauczeni celebrować posiłki z najbliższymi, jakby tylko wtedy miały one sens. Wszystko smakuje lepiej, kiedy je się z ludźmi, których kochasz.
Nasi rodzice nauczyli nas smaku, ale też smak ten pozwolili nam odkryć. Angażowali nas w pracę w kuchni, prosili o pomoc, choć była im zbędna. I dziś za to jesteśmy im bardzo wdzięczni. Zwłaszcza tacie, którego spaghetti jest sławne w całej Warszawie.
Książka tradycyjnie została podzielona na rozdziały według posiłków serwowanych w zależności od pory dnia. Znajdziemy tu propozycje na zdrowe śniadania, szybkie obiady i różnorodne kolacje. Nie zabrakło oczywiście przepisów na ulubiony posiłek najmłodszych, czyli desery. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący jedzenia zwanego popularnie „fast food’em”. Nawet wyedukowany kulinarnie maluch nie odmówi sobie tzw. śmieciowego jedzenia, dlatego warto dać mu alternatywę i zaproponować te same dania przygotowane w domu ze sprawdzonych, świeżych składników.
Hamburger? Bardzo proszę, ale ten z najlepszego mięsa i najzdrowszych dodatków. Nuggetsy? Nie ma problemu, ale takie z ekologicznego kurczaka i z panierką, która nie zatyka żył. A może hot dog? Wiesz, że z przygotowanymi w domu składnikami, smakuje zupełnie inaczej niż ten ze stacji benzynowej? Tak, każdą z tych potraw da się zrobić w taki sposób, żeby była zdrowsza, ale wciąż tak samo smaczna.
Zobacz więcej:
Joanna Jakubiak – pierwszy raz została nianią na krótko przed 18. urodzinami. Przez osiem kolejnych lat pracowała jako opiekunka do dzieci, poznając ten zawód od podszewki. Od 2013 r. kieruje założoną przez siebie agencją niań. Wykształcenie socjologiczne pomogło jej stworzyć autorski system rekrutowania opiekunek. Jej zdaniem ciepło i poczucie humoru to cechy, które najbardziej pomagają w pracy niani. Sukces, który odniosła to dowód, że musi mieć rację.
Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak - z miłości do lokalności", „Jakubiak lokalnie”, „Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN" „Pytaniu na śniadanie” i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.
Dane wydawnicze:
Edipresse Książki | ISBN 9788381176026 |s. 224 | Cena: 49,90 | Premiera: 23.05.2018