Łazanki smakują doskonale zaraz po przygotowaniu, ale również odgrzane następnego dnia. Każda pani domu ma swój sposób na przyrządzenie tych apetycznych klusek z makiem. My wybraliśmy dla Was trzy przepisy, które szczególnie chcielibyśmy Wam polecić.
W pierwszym przepisie, który chcielibyśmy Wam polecić znajdziecie takie dodatki jak: orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Brzmi zachęcająco? Poniżej znajdziecie przepis!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- trochę ciepłej wody
- szczypta soli
- 40 dag maku
- orzechy, migdały, rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczy
- miód prawdziwy
- cukier
Przygotowanie:
1. Na stolnicy wysypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy trochę soli i stopniowo dolewamy letnią wodę, tak, aby ciasto się zarobiło i było dość twarde.
2. Ciasto cienko wałkujemy, odkładamy na 2-3 godziny do wyschnięcia, a następnie kroimy w paski tak jak na łazanki - gotujemy na miękko.
3. Mak gotujemy, odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy do niego 5-6 łyżek miodu (ta by zrobił się wilgotny) a resztę dosładzamy cukrem, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczy oraz migdały (ja starłam migdały na tarce z małymi oczkami) - bakalie dodajemy według uznania i mieszamy.
4. Mak mieszamy z ugotowanym makaronem (nie może być bardzo miękki, aby się nie rozpadł) i podajemy na wigilijny stół.
Fot. Fotolia
ŁAZANKI Z MAKIEM
Drugi przepis - prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tradycyjny. Łazanki z makiem, które śmiało możecie przygotować nie tylko na Wigilię, ale podać podczas zwykłego obiadu. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka makaronu łazanki
- 2 szklanki wody
Mak:
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Mak opłukać i sparzyć wlewając jedną szklankę wody aż do momentu wyparowania wody. Po sparzeniu maku lekko ostudzić. Przekręcić przez maszynkę. Wsypać cukier i wymieszać.
2. Do garnuszka wlać dwie szklanki wody i zagotować. Wrzucić łazanki i ugotować. Po ugotowaniu łazanki przecedzić i połączyć z makiem. Wszystko wymieszać. Przełożyć do miseczki. Podawać na ciepło.
Fot. Fotolia
KLUSKI Z MAKIEM
Trzecia propozycja, którą dla Was przygotowaliśmy do popularne na Mazowszu wigilijne kluski z makiem. Przepis pochodzi z magazynu "Przyjaciółka".
Składniki:
- 20 dag makaronu, np. łazanki lub kokardki
- 25 dag maku
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki miodu
- bakalie: rodzynki, orzechy, suszone morele i śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały
1. Mak dokładnie przepłukać, osączyć na sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 minut na małym ogniu, osączyć, połączyć z rozpuszczonym miodem.
2. Bakalie umyć, osączyć, pokroić, połączyć z makiem i miodem, wymieszać, podgrzać.
3. Łazanki lub inny makaron ugotować al dente, odcedzić, przełożyć na półmisek, na wierzch wyłożyć przygotowany mak z bakaliami. Masę makową podaje się też z łamańcami lub innymi ciastkami.