Aby makowiec był udany

Kilka rad na temat pieczenia makowca.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Aby makowiec był udany
fot. Adobe stock
  • wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę
  • mąka powinna być przesiana
  • aby po upieczeniu mak nie oddzielał się od ciasta należy surowe ciasto posmarować rozkłóconym białkiem, następnie wyłożyć na nie masę makową (białko ładnie sklei mak z ciastem)
  • gdy robimy strucle drożdżowe z makiem warto dodać trochę rozczynu drożdżowego do masy makowej (wówczas masa makowa trochę urośnie i nie będzie oddzielała się od ciasta)
  • makowiec będzie puszysty i smaczniejszy, jeśli do maku dodamy kilka łyżek musu jabłkowego
  • makowiec będzie miał ciekawszy smak, jeśli dodamy do masy startą gorzką czekoladę
  • do masy możemy również dodać rodzynki lub inne bakalie
  • ciasto wkładamy zawsze do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.