Dłuższe słoneczne dni, przelotny ciepły deszcz i stragany z
owocami na rogu każdej ulicy - to symbole, które jednoznacznie pokazują, że już
jest lato! W Polsce bywa ono wyjątkowo piękne i hojne – możemy czerpać nie
tylko ze słońca, ale również z bogactwa owoców i warzyw. Tych ostatnich,
statystyczny Polak zje w ciągu tego roku aż 116 kg, w dużej mierze w czasie
wakacji właśnie. To o 6kg więcej niż pięć lat temu (2005). „To niezwykle
pozytywny trend. Wraz ze spożywaniem sałatek i surówek dieta Polaków staje się
coraz zdrowsza i bardziej urozmaicona.” – komentuje Karolina Stępniak,
specjalista ds. żywienia producenta marki WINIARY.
„Zaletą letnich
miesięcy jest łatwy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Tak chętnie po nie
sięgamy – bo tą porą roku są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponadto są prawdziwą
skarbnicą wartości odżywczych. W lecie możemy je mieć dosłownie na wyciągnięcie
ręki. Oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych, znajdziemy w nich
błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania naszego
organizmu.” – kontynuuje Karolina Stępniak.
Kompozycja różnych warzyw i owoców jest świetnym i prostym
pomysłem na lunch, kolację czy dopełnienie obiadu. Kobiety wiedziały o tym już
wiele lat temu. To dlatego nasze mamy podawały zawsze do obiadu warzywne
surówki czy owocowy kompot – dziś ten zwyczaj wspomina z rozrzewnieniem cztery
na pięć dorosłych Polek (badanie MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie marki WINIARY.
Dokładnie tyle samo pań deklaruje, że podobnie jak ich mamy, za priorytet w
domowym gotowaniu stawiają sobie to, aby przygotowywane posiłki były zdrowe. „W
naszej codziennej diecie musimy pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw i owoców
– powinny się pojawić w każdym z modelowych 5 posiłków – wzbogacimy ją wówczas
w cenne składniki odżywcze. Korzystajmy z tego, że sezon letni obfituje w
przepyszne warzywa i owoce i eksperymentujmy z przepisami na różnorodne sałatki
i surówki – teraz jest na to najlepszy czas.” – podkreśla Stępniak.
„Sałatki i surówki są bezsprzecznie źródłem składników
odżywczych. Warto jednak wiedzieć jakich. Dodając do surówek i sałatek nać
zielonej pietruszki lub truskawki wzbogacamy jednocześnie nasz posiłek w
witaminę C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
organizmu, a ponadto jest naturalnym antyoksydantem pomagającym chronić komórki
przed stresem oksydacyjnym. Z kolei wykorzystując w naszej kuchni takie warzywa
jak marchew, dynia czy boćwina dostarczamy sobie beta – karotenu – prowitaminy
A. Witamina A m.in. wspomaga procesy widzenia, a także pomaga zachować skórę w
dobrej kondycji. Nawet proste połączenie owoców i warzyw w postaci sałatek daje
prawdziwą bombę witaminową!”– doradza Karolina Stępniak.
Coraz bardziej popularnym sposobem na urozmaicenie smaku sałatek jest użycie sosów sałatkowych. Od kwietnia 2010 na sklepowych półkach można znaleźć wyśmienite sosy Z domowego Ogródka marki WINIARY: sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy, sos sałatkowy Swojskie zioła, sos sałatkowy Winegret, sos sałatkowy Wiosenny ze szczypiorkiem, sos sałatkowy Z bazylią i oregano oraz sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy. Wystarczy dodać je do warzyw i owoców, wymieszać wodą oraz olejem czy też– z jogurtem lub śmietanką i pyszna, kolorowa sałatka jest już gotowa.
Przygotowane sałatki będą nie tylko źródłem witamin i
składników mineralnych dla organizmu, ale również mogą stanowić źródło płynów.
Ogórki, truskawki, melony czy arbuzy zawierają w sobie nawet do 95% wody. W
upalne dni oprócz niezbędnej ilości wody, którą powinniśmy pić warto również
jeść warzywa i owoce Z całą pewnością wyjdzie to nam na zdrowie.
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Sałatę oczyścić, porwać na mniejsze części i ułożyć w płaskim naczyniu. Truskawki oczyścić pokroić na ćwiartki. Ser pokroić grubą kostkę. Ułożyć na sałacie. Całość polać sosem sałatkowym, udekorować koperkiem.
· Całość 825 kcal
· 1 porcja ok. 204 kcal
Sos sałatkowy przygotować bez wody. Sałatę oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze części i ułożyć w płaskim naczyniu. Melona i ogórka obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ogórka delikatnie posolić. Całość połączyć z sosem i miodem. Doprawić sokiem z cytryny.
· Całość 538 kcal
· 1 porcja ok. 134 kcal
1 Sos sałatkowy Z Domowego Ogródka wiosenny ze szczypiorkiem WINIARY
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki pokroić w cienkie paseczki. Składniki sałatki połączyć z sosem. Przed podaniem posypać kiełkami.
· Całość 447 kcal
· 1 porcja ok. 112 kcal