Odkryj smaki jesieni z firmą Cedrob

  • 1

Jesienią więcej czasu spędzamy w kuchni. Chłodne popułdnia i wieczory sprzyjają wspólnemu spożywaniu posiłków i odkrywaniu nowych smaków. Przyjmijcie zaproszenie na kulinarną ucztę od firmy Cedrob i odkryjcie niezwykle aromatyczne smaki jesieni.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Odkryj smaki jesieni z firmą Cedrob
fot. Fotolia
Jeśli dotychczas mieliście obawy przed przygotowaniem gęsiny, nadeszła doskonała okazja by przekonać się, że jest to prostsze niż myśleliście! Soczysta pierś lub noga z gęsi, upieczone na złocisty kolor, subtelnie przyprawione solą i pieprzem przestaną być dla Was kulinarnym marzeniem!

Wystarczy skomponować warzywne dodatki - sałatę i inne ulubione warzywa - by zaskoczyć najbliższych niebanalnym daniem, które docenią nawet najbardziej wymagający smakosze. To wszystko możliwe dzięki Gansephanne - zestawowi kulinarnemu z gęsi marki KrakauerLand od Cedrob.

To jednak nie wszystko! Czy marynowany filet z gęsi na bazie oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw nie brzmi równie kusząco? Teraz przygotujesz go w domu i to bez najmniejszego wysiłku! Wystarczy kupić Gansebustfilet marki KrakauerLand, wstawić do piekarnika, by po niedługim czasie cieszyć się jego smakiem.

Zestaw kulinarny z gęsi Marynowany filet z gęsi

PIEROGI Z FARSZEM Z GĘSI

Z podanego przepisu otrzymamy porcje dla 3 osób.

Wcześniejsze przygotowanie gęsi:
- 1 upieczona gęś (ok. 3-4 kg), marynata: majeranek, czosnek, sól i jabłka do środka

Składniki na farsz:
- 1 upieczona gęś
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki ugotowane w rosole
- 1 duża cebula
- 1 mała łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki smalcu z gęsi
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- ½ kostki masła
- szczypta soli
- gorąca woda

WYKONANIE:

FARSZ
1. Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz z ugotowanymi warzywami.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu gęsi.
3. Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty, to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody.

CIASTO:
1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zalewamy gorącą wodą i dodajemy roztopione gorące masło.
2. Ciasto wyrabiamy łyżką, a jak przestygnie – ręką.
3. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Lepimy pierogi.
Smacznego!