Limonka jest bardzo podobna do cytryny, ale ma zieloną skórkę, a po przekrojeniu okazuje się, że nie ma pestek. Ma intensywnie kwaśny smak, intensywny aromat i jest bardziej cierpka niż cytryna.
Przy zakupie patrzymy czy owoc nie ma żółtych przebarwień, bo to świadczy o tym że jest przejrzała. Limonki można przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia. Do 2 tygodni można trzymać w lodówce w szczelnie zamykanej torebce foliowej.
Limonka służy głownie jako dodatek do sałatek, deserów, napojów.
Przy zakupie patrzymy czy owoc nie ma żółtych przebarwień, bo to świadczy o tym że jest przejrzała. Limonki można przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia. Do 2 tygodni można trzymać w lodówce w szczelnie zamykanej torebce foliowej.
Limonka służy głownie jako dodatek do sałatek, deserów, napojów.