Lukier - przygotowanie

Lukier- przygotowanie idealnego lukru, porada dotyczy różnych smaków do różnych ciast

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Lukier - przygotowanie
LUKIER CYTRYNOWY - do ciast owocowych: Składniki: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Cukier przesiać przez sito, wsypać do porcelanowej miseczki, po kropli wlewać około 3 łyżek soku z cytryny, cały czas ucierając masę. Początkowo lukier ma brzydki szarawy kolor, dopiero w miarę napowietrzania masa bieleje. W końcu otrzymamy jasnomleczny, matowy lukier przeznaczony do ciast owocowych.

LUKIER GOTOWANY - do pączków, serników i babek: Składniki: 1 szklanka grubego cukru 1/3 szklanki wody zapach migdałowy sok z cytryny Gruby cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Wlewać nieco mniej niż 1/3 szklanki wody i gotowac na małym ogniu, mieszając. Po kilku minutach, krople syropu puszczamy na zimny talerzyk. Jeśli masa skrzepnie i jest plastyczna do rondelka wlewamy kilka kropel zapachu i odrobine soku z cytryny. Rondelek wstawić do garnka z zimną wodą i drewnianą łyżką utrzeć lukier. Pokrywamy nim jeszcze gorące wypieki. Lukier jest wtedy błyszczący, ozdobny i kruchy.

LUKIER ZDOBNICZY - do pierników i drobnych ciasteczek: Składniki: 2 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiac przez sito, dodać lekko ubite białko. Drewnianą łyżką ucierać, aż do uzyskania plastycznego białego lukru. Lukier przełożyć do szprycy i nanieść na ciasto lub pędzelkiem smarować powierzchnię pierniczków i ciasteczek. Ozdobione ciasta można podsuszyć w nagrzanym piekarniku. białko z jednego jajka